Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC počinje danas

ajbdoc

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala publiku očekuje 21 dokumentarni film vrhunske produkcije

Drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) bit će otvoren danas u sarajevskom Cinema Cityju prikazivanjem filma iz takmičarske selekcije “Za Samu” autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa.

To je priča o intimnom i epskom putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene, a film je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki te govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.

Drugi film na otvaranju je “Čistači” reditelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija “Last Minute Cinema”. Film govori o nepoznatoj industriji digitalnog čišćenja, skrivenom trećem svijetu gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Silicijska dolina angažuje pet ‘digitalnih njuškala’ među hiljadama drugih, a posao im je brisanje “neprikladnih” sadržaja s interneta.

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala publiku očekuje 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. U svim filmovima koji će biti prikazani postoji težnja za promjenom, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu ali i društvu, u tehnologiji isto koliko i državi, ali je najbitnija borba pojedinca koja se dešava zahvaljujući promjeni u njegovoj okolini.

Također, od 21. do 24. septembra u terminu od 10:00 do 12:00, bit će održavan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti na Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. Voditelji treninga i radionice bit će dostupni za izjave medijima u popodnevnim satima.

U nedjelju, 22. septembra bit će održana i prezentacija “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život” koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a održat će se u kinu Cinema City u Sarajevu od 20. do 24. septembra, saopćili su organizatori.