Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv Srećka Aćimovića optuženog za genocid

BiH

tuziteljstvo bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Srećka Aćimovića, rođenog 10.05.1967. godine u Roćeviću, općina Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandanta II Bataljona Zvorničke brigade VRS-a, svjesno pomogao izvršenje zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata u kom su učestvovali visoki vojni oficiri VRS-a da se 40.000 bošnjačkih civila prisilno presele iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjaka pogubi po kratkom postupku tako što je od 14. do 16. jula 1995. godine, postupajući po naredbi, instrukcijama i zadacima komande Zvorničke brigade i Glavnog štaba VRS-a da se protivzakonito zatvoreni muškarci i dječaci Bošnjaci u školi u Roćeviću, izvedu s povezima na očima i zavezanim rukama a zatim da se kamionima prevezu koje je sam obezbijedio na lokaciju koju je sam izabrao na šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, kojom prilikom je likvidirano najmanje 1.040 zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka, a nakon toga njihova tijela zakopana u pješčana udubljenja kao masovne neobilježene grobnice.

Optuženi se tereti da je pomogao izvršenje zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata da se ubiju muški pripadnici skupine Bošnjaka i da se nanesu teške tjelesne ozljede i duševne povrede skupini Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine Bošnjaka, na koji način je pomogao da se ista djelimično istrijebi kao nacionalna, vjerska i etnička skupina, čime je počinio krivično djelo genocid.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.