Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Pozorišna predstava “Prah” otvara teatarsku scenu JU CKM

Premijera predstave Prah (33)

Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca

Teatarska scena JU CKM ove godine će biti otvorena u subotu, 11. januara pozorišnom predstavom “Prah”, projektom koji je realiziran u koprodukciji Altteatra i Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, dok će prva repriza biti odigrana u četvrtak, 23. januara.

Dramu “Prah” mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zubčević, a u glavnim ulogama publika će gledati Gordanu Boban i Mirsada Tuku, koji igraju bračni par na rubu materijalne i moralne egzistencije, saopćeno je iz Centra kulture i mladih (CKM) Općine Centar Sarajevo.

Radi se o drami s elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu. Likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa.

Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca. U svemu tome značajnu ulogu ima i to što je režiser predstave Miralem Zupčević, po vokaciji i sam glumac, te profesor glume. Publiku očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, a muziku Irena Popović Dragović.