Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH danas o Prijedlogu budžeta FBiH za 2016. godinu

BiH

parlament fbih (5)

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj će biti razmatran Prijedlog budžeta FBiH za 2016. godinu, zakazana je za danas.

U proceduri je i prateći akt – Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

Protekle sedmice, Dom naroda nije dao većinsku podršku prijedlogu budžeta, ne zbog Vladinog prijedloga budžeta, već zbog podnesenih amandmana, koji bi, kako je obrazloženo, iziskivali teško provodivu preraspodjelu novca iz jedne stavke u drugu “tešku” više od 20 miliona KM.

Iz rukovodstva Predstavničkog doma očekuju da će budžet do Nove godine biti potvrđen u oba doma, što je neophodno da bi stupio na snagu i da bi Federacija BiH, nakon duže vremena, ušla u narednu fiskalnu godinu s budžetom izglasanim u tekućoj.

Rukovodstvo Predstavničkog doma naglašava da će nakon zasjedanja Predstavničkog, do Nove godine ostati dovoljno vremena da ponovno zasjeda i Dom naroda te odobri budžet u istom tekstu jer je usaglašeni akt neophodan da bi na vrijeme stupio na snagu.

Iz parlamentarnih krugova, Stranke demokratske akcije i koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, za Fenu je rečeno da će podržati budžet u formi predloženoj iz Vlade.

To su najavili i iz Saveza za bolju budućnost BiH, dok su iz Socijaldemokratske partije kazali da će i oni dati podršku, ali samo ako Parlament odobri i amandmane podnesene iz ove stranke, u protivnom, ne.

Iz Demokratske fronte su izjavili da neće podržati budžet jer, po njihovom mišljenju, ne sadrži ništa od razvojne komponente.

Vlada je kao predlagač najavila ukupnu budžetsku cifru od 2.598.862.123 KM, za 65 miliona veću u odnosu na varijantu kad je akt bio u nacrtu.

Prihodi od 65 miliona KM planirani su od prodaje privrednih društava u kojima Federacija BiH ima manjinski vlasnički udio.