Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglica iz Afrike osvojila impresivan dobitak na božićnoj lutriji

000_DV2203507-656×365

Nezaposleni Senegalac, kojeg je španska obalna straža spasila nakon što se iz Maroka zaputio na opasno putovanje u drvenom brodu, osvojio je 400.000 eura na godišnjoj božićnoj lutriji u Španiji.

Muškarac, identifikovan samo po imenu Ngame, jedan je od 1600 sretnika koji su na listiću imali dobitni broj 79140.

Listić je prodan u gradu Roquetas de Mar u južnoj španskoj provinciji Almeriji, gdje 35-godišnjak živi sa svojom suprugom, koja mu se nakon isto tako opasnog putovanja pridružila u Španiji.

“Jednostavno ne mogu vjerovati, postoje dani kad nas dvoje zajedno nemamo ukupno pet eura”, kazao je za regionalne novine La Voz, u kojima je objavljena njegova fotografija s dobitnim listićem.

Ngame i supruga stigli su prije osam godina na Tenerife, kanarski otok nedaleko od Maroka. Ondje ga je dovela španska obalna straža nakon akcije spašavanja.

“Na brodu je bilo 65 ljudi. Želi zahvaliti Špancima i španskoj vladi što me spasila na moru”, kazao je za La Voz.

Od dolaska u Španiju par preživljava radeći kao sezonski berači povrća u okolici Almerije. Ngmae je kazao da je nedavno dobio otkaz u jednom od staklenika gdje je bio zaposlen.

Inače, španska godišnja božićna lutrija, poznata kao “El Gordo” ili “Debeli”, slovi kao najbogatija lutrija na svijetu koja će ove godine igračima isplatiti 2,2 milijarde eura.

Za razliku od većine lutrija koje generiraju svega nekoliko velikih dobitnika, božićna lutrija u Španiji cilja na raspodjelu bogatstva, pa hilajde ljudi osvoji novčane nagrade.