Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako sačuvati radno mjesto

Majke zovu na posao, vrtići ne rade, poslodavci im poručuju “snađite se”

kucna izolacija

Muž je policijski službenik koji radi svaki dan bukvalno, a mene pozivaju nakon isteka godišnjeg odmora. Nije lako naći alternativu kad je malo dijete u pitanju, a ne želim izgubiti posao- podijelila je svoje muke jedna majka

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Proglašenjem vanredne situacije u FBiH doneseno je i niz obaveznih mjera kojih se građani moraju pridržavati, no neke od njih su kontradiktorne zahtjevima koji se stavljaju pred određene kategorije stanovništva. Dok se s jedne strane građani pozivaju da ostanu u kućama, da se izbjegavaju socijalni kontakti, a škole i vrtići ne rade, mnoge zaposlene majke djece do 10 godina našle su se u nezavidnoj situaciji.

Naime, one dobivaju pozive od poslodavaca da se nakon iskorištenog godišnjeg odmora vrate na posao. Iako je poslodavcima preporučeno da se mora voditi računa o tome da jednom od roditelja koji imaju djecu do 10 godina mora biti omogućen ostanak kod kuće.

-Poslodavci uključujući vlade na svim nivoima, banke, opštine su počeli pozivati majke djece do 10 godina da se nakon iskorištenog godišnjeg odmora moraju vratiti na posao, a na upit “šta s djecom“ jer vrtići ne rade, dobivaju se odgovori “snađi se”- napisala je jedna majka i članica grupe Pretty Women Forum na Facebooku.

Nakon ove objave uslijedili su brojni komentari majki koje se žale na isti problem i pitaju se kako ispoštovati mjeru da djecu ne ostavljaju kod nana ili baka i deda, a kako u ovim teškim vremenima istovremeno sačuvati posao.

-Muž je policijski službenik koji radi svaki dan bukvalno, a mene pozivaju nakon isteka godišnjeg odmora. Nije lako naći alternativu kad je malo dijete u pitanju, a ne želim izgubiti posao – podijelila je svoje muke druga članica Foruma.

Mnoge majke navele su i to da su se obraćala Federalnom kriznom štabu i u ovom slučaju Vladi Kantona Sarajevo, jer je najveći broj poziva za vraćanje na posao upravo u Sarajevu, no nijedna od njih nije dobila odgovor.

-Pisala sam 27. marta Kriznom štabu i Vladi Kantona Sarajevo, šta u slučajevima kada roditelji rade, a dijete od pet godina moram odvesti mami koja ima 66 godina ili mama da dođe, s obzirom da kršim naredbu. Odgovor nisam dobila – kaže jedna od zabrinutih majki, a faksimile svojih pitanja proslijeđenih nadležnima o ovom problemu,a koja su ostala bez odgovora postavile su i druge članice Foruma.

Tragom ovih informacija na konferenciji za novinare Fokus.ba pitao je Fahrudina Solaka , načelnika Federalnog štaba Civilne zaštite kako će se riješiti problem roditelja koji imaju djecu do 10 godina, a čiji poslodavci za to nemaju razumijevanja I oba se roditelja pozivaju na posao.

-Svakako se radi na tome i Vlada i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku su donijeli određene preporuke i msilim da će vrlo ubrzo i neke konkretne mjere u vezi s tim donijeti – kazao je Solak .

Isto pitanje uputili smo i ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasni Agić, ali ona još nije odgovorila na naš pisani upit.

U iščekivanju konkretnog rješenja mnoge majke strahuju da će dobiti otkaze ugovora o radu ukoliko se ne pojave na poslu po isteku godišnjih odmora.

Evidentno je da nadležni nisu vodili dovoljno računa o tome da zaštitite pravo ni djece ni majki u situaciji kada ne rade vrtići, niti škole, nema ni javnog prijevoza, a zabranjeni su kontakti, jer umjesto preporuke poslodavcima da uvaže sve okolnosti u kojima su roditelji djece do 10 godina, evidentno je da su morali donijeti naredbu.

Ovako, ostavljen je prostor poslodavcima da ucjenjuju roditelje da dođu na posao ili da dobiju otkaz.

S druge strane ne smije se ni pomišljati o scenarijima, šta ukoliko majke, prvenstveno samohrane koje se također javljaju da imaju ovaj problem u strahu od gubitka posla da bi udovoljile poslodavcu počnu tražiti alternativne mogućnosti za čuvanje djece, pa se masovno počnu kršiti mjere o socijalnim kontaktima.

Stoga bi se s ovim problemom nadležni što prije trebali pozabaviti, a ne da ga ostavljaju na čekanju.