Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedlog za određivanje pritvora

Tužilaštvo BiH: Dvojica državljana Avganistana osumnjičeni za krijumčarenje migranata

sud i tuzilastvo bih

Oni su uhapšeni na širem području Zvornika, na istoku Bosne I Hercegovine, prilikom krijumčarenja preko rijeke Drine šest migranata

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) predani su državljani Avganistana, koji se sumnjiče za međunarodno krijumačarenja migranata.

Kako je saopšteno u ponedjeljak, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su u dogovoru sa osobama iz Srbije i BiH, vršili organizovano krijumčarenje migranta preko riječne granice na rijeci Drini, prirodnoj granici između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tužilac Tužilaštva BiH je od Granične policije BiH preuzeo i ispitaće dvojicu osumnjičenih državljana Afganistana, javlja RSE.

Oni su uhapšeni na širem području Zvornika, na istoku Bosne I Hercegovine, prilikom krijumčarenja preko rijeke Drine šest migranata, koje su čamcem prevezli iz Srbije u BiH.

Osumnjičeni su lišeni slobode kada su prešli na teritoriju BiH.

“Pod istragom su i sumnjiče se da su, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa njima poznatim osobama iz Srbije i BiH, kao i osobama iz migrantske populacije, vršili organizirano krijumčarenje osoba koje ne ispunjavaju uvjete za legalan i zakonit ulazak u BiH, a radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputiće prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Državno tužilaštvo je od početka 2018. podiglo 12 optužnica protiv 29 osoba koje se terete za krijumčarenje migranata, dok je Sud BiH u istom periodu izrekao sedam presuda kojima je njih 10 osuđeno.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u toku protekle dvije godine u BiH je registrovano više od 60.000 migranata i izbjeglica. Više od 5.000 njih smješteno je u privremene prihvatne centre u BiH.