Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vođa opozicije

Macron i Merkel nude pomoć Navalnom

merkel-macron

Navalni, koji je predvodio niz prosvjeda protiv Putinove administracije, bio je na letu iz Tomska za Moskvu kada se počeo osjećati loše

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova njemačka gošća, kancelarka Angela Merkel, ponudili su u četvrtak pomoć ruskom vođi opozicije Alekseju Navalnom koji se u teškom stanju liječi u ruskoj bolnici, a navodno je otrovan.

Macron i Merkel kazali su da su duboko zabrinuti za ono što se događa Navalnom, jednom od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Macron je naglasio da ga iznimno zanima rezultat istrage o tome što je uzrokovalo bolest Alekseja Navalnog.

Dodao je da mu je Francuska spremna pružiti svaku pomoć koju treba, uključivo azil i medicinsku skrb.

Navalni, koji je predvodio niz prosvjeda protiv Putinove administracije, bio je na letu iz Tomska za Moskvu kada se počeo osjećati loše.

Avion je prisilno sletio u Omsku. Navalni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator. Njegovi suradnici kažu da mu je otrov stavljen u čaj koji je popio nešto ranije.

Fotografija Navalnog kako ispija čaj iz papirne šoljice u zračnoj luci brzo se proširila društvenim mrežama.

Merkel je rekla da Njemačka insistira da se razjasne okolnosti koje su dovele do bolesti Navalnog, te također ponudila medicinsku skrb u nekoj od njemačkih bolnica.

“Nadam se da će se brzo oporaviti, a ako se od nas zatraži pružit ćemo mu medicinsku pomoć, uključivo u njemačkim bolnicama, ali prvo moramo dobiti zahtjev”, rekla je na zajedničkoj press konferenciji s francuskim predsjednikom.

Oni su se sastali u Fort de Breganconu, tradicionalnoj ljetnoj rezidenciji francuskih čelnika u južnoj Francuskoj.

“Ono što je iznimno važno je da se brzo razjasne okolnosti koje stoje iza ovoga. Na tome insistiramo, jer ono što smo dosad čuli je dosta loše. To se mora učiniti transparentno”, dodala je Merkel.