Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki "specijalac"

Palmer stiže u BiH, Tegeltija tvrdi da će se razgovarati o ekonomiji i “malo o politici”

Heairng to Assess the Impact of Turkey's Offensive in Northeast Syria
Deputy Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs Matthew A. Palmer testifies before the U.S. Senate Committee on Foreign Relations on Capitol Hill in Washington D.C., U.S. on October 22, 2019. Credit: Stefani Reynolds / CNP | usage worldwide /DPA/PIXSELL

Tegeltija je dodao da se nikada ne mogu zaobići ni političke teme, te da će na stolu svakako biti razgovor o izborima

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da će sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthew Palmerom tokom njegove predstojeće posjete Sarajevu razgovarati, prije svega, o “problemima sa kojima se susreće ekonomija BiH kao posljedice virusa korona”.

“Govorićemo o tome šta je potrebno BiH da bi napravila veliki investicioni ciklus, kako bi pokrenuli našu privredu i, naravno, očekujući podršku iz SAD kao velike zemlje i njihovog velikog uticaja na međunarodne finansijske institucije da taj investicioni ciklus podrže u BiH kod tih institucija”, rekao je Tegeltija sinoć za ATV.

On je dodao da se nikada ne mogu zaobići ni političke teme, te da će na stolu svakako biti razgovor o izborima.

Podsjećanja radi, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče u Narodnoj skupštini RS da će u toku dana uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti Ambasada BiH iz Tel Aviva u Jerusalem i da će o tome obavijestiti Palmera kada sutra dođe u Sarajevo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu kao politikantsku i populističku, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom.

– To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH, izjavio je Džaferović za Fenu.

Naglasio je BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

I Željko Komšić je reagovao je na izjavu Dodika o tome da će tražiti premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

– Ovo Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese je licemjerno, a čak i smiješno. Ono dolazi od strane čovjeka sa američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj BiH i SAD protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čovjeka u BiH koji je više protiv američkih interesa, izjavio je Komšić.

– Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče, dodao je.