Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdili ljekari

Ranjeni policajac u Zagrebu morat će na još jednu operaciju

Zagreb: Na Trgu svetog Marka upucan je policajac
12.10.2020., Zagreb - Jutros u 8.06 zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Prema prvim utvrdjenim informacijama jedan policijski sluzbenik je ozlijedjen i njemu se pruza lijecnicka pomoc. Pocinitelj je pobjegao s mjesta dogadjaja, a za njim tragaju sve raspolozive policije snage. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Tridesetjednogodišnjeg policajca iz obezbjeđenja Vlade jutros je hicima iz automatskog oružja ranio dvadesetdvogodišnji Danijel Bezuk u pucnjavi rafalom prema ulaznim vratima Banskog dvora, sjedišta hrvatske Vlade

Višečasovna operacija policajca koji je jutros ranjen u Zagrebu završena je, sve životne funkcije su stabilno i nije životno ugrožen, rekao je direktor zagrebačke bolnice “Sestre milosrdnice” Mario Zovak.

“Rekonstruisan je živac, krvna žila, tetiva i kosti lijeve ruke koja je značajno bila oštećena. Stabilan je, izvan životne opasnosti. Nadamo se da će brzo na noge i rehabilitaciju”, rekao je Zovak novinarima nakon operacije.

On je naveo da će policajac imati još jednu operaciju na kostima za nekoliko sedmica, zavisno od rehabilitacije, nakon čega će se moći vratiti svom pozivu, prenose hrvatski mediji.

Tridesetjednogodišnjeg policajca iz obezbjeđenja Vlade jutros je hicima iz automatskog oružja ranio dvadesetdvogodišnji Danijel Bezuk u pucnjavi rafalom prema ulaznim vratima Banskog dvora, sjedišta hrvatske Vlade.

Napadač je potom na zagrebačkom Jabukovcu počinio samoubistvo.

Bezuk, koji nije od ranije bio poznat policiji, prije samoubistva objavio je poruku na društvenim mrežama u kojoj je naveo – “dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti”.

Glavni direktor policije Nikola Milina rekao je da je u pucnjavi na Trgu Svetog Marka policija reagovala kako treba – nakon što je na ulazu u zgradu hrvatske Vlade povrijeđen jedan policajac, drugi je odmah upotrijebio vatreno oružje prema napadaču.

“Prema informacijama s kojima sada raspolažem, počinilac se odmah udaljio s mjesta događaja”, rekao je Milina na konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Premijer Andrej Plenković koji u vrijeme pucnjave nije bio u zgradi Vlade, rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubistva policajca.

On je najavio i preispitivanje načina obezbjeđenja Trga Svetog Marka, te odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.

Božinović je naglasio da je nemoguće kontrolisati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje, te da bi se najveći stepen zaštite postigao samo ako se Trg zatvori.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nakon vijesti o pokušaju ubistva policajca pred Vladinom zgradom, da je ovakav slobodan pristup Markovu trgu nedopustiv jer su tu najviše državne institucije i pozvao Vladu da zaštiti Trg na odgovarajući način.

Preispitivanje načina osiguranja na Markovom trgu zatražile su i političke stranke, a policijski sindikat zatražio je podizanje nivoa sigurnosti za policijske službenike.