Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju

Komandant NATO Štaba William Edwards za Fokus.ba: Želimo stabilnu i sigurnu BiH

william edwards glavna (1)

Što se tiče situacije u Bosni i Hercegovini, treba samo pogledati koliko građana odlazi iz BiH u zemlje NATO-a i EU čije su privrede prosperitetnije i stabilnije, izjavio je američki brigadni general

Razgovarao: Amil DUČIĆ

NATO je od Bosne i Hercegovine dobio Program reformi u decembru 2019. godine. U dokumentu su sadržani reformski ciljevi vlasti i predstavlja dobru osnovu za nastavak saradnje između NATO-a i BiH. Nastavljamo pružati podršku BiH u provođenju ovih reformi, kao što smo to radili i proteklih godina, jer su Saveznici opredijeljeni za stabilnu i sigurnu BiH i cijeli Zapadni Balkan. 

Izjavio je ovo u intervju za Fokus.ba komandant NATO Štaba u Sarajevu, brigadni general William Edwards. On se nedavno oglasio u javnosti putem videospota u kojem je govorio o važnosti NATO puta BiH. 

-NATO i Bosna i Hercegovina njeguju dugogodišnju i uzajamno korisnu saradnju. NATO je prisutan u Bosni i Hercegovini preko našeg Štaba koji obavlja cijeli niz zadataka, uključujući podršku reformama i izgradnju sposobnosti odbrambenih i sigurnosnih snaga BiH, struktura i institucija u kontekstu NATO programa Partnerstvo za mir, dodao je Edwards.

Svjedoci smo da je u posljednje vrijeme državno pravobranilaštvo kada je riječ o knjiženju vojne imovine postiglo značajne rezultate pred sudovima u korist države. Nažalost, pojavila su se ponovna osporavanja iz RS-a. Kako to komentirate?

-Želimo pohvaliti vlasti BiH na uloženim naporima da se nepokretna vojna imovina uknjiži na državu BiH. Na zahtjev Ministarstva odbrane BiH, NATO Štab Sarajevo pruža tehničku pomoć u ovom postupku, a i dalje ćemo to nastaviti činiti u skladu s našim mandatom. Što se tiče samih detalja postupka knjiženja, moja preporuka je da to pitanje uputite nadležnim vlastima u BiH. 

 Vijeće ministara uskoro treba da imenuje novi sastav Komisije za NATO integracije. Iako je ta komisija do sada radila bez problema, sada odjednom od zvaničnika RS-a dolazi do njenog osporavanja. Vaš komentar?

-Komisija za NATO integracije igra važnu ulogu u poboljšanju efikasnosti partnerskih odnosa između BiH i NATO-a. Iako je NATO Štab Sarajevo spreman pomoći vlastima BiH u zadacima reforme odbrambeno-sigurnosnog sektora, na BiH je da odluči kako će provoditi Program reformi BiH, uključujući i imenovanje saziva Komisije. 

 Na Manjači je održana vojna vježba OS BiH koju je posmatrao NATO. Šta možete o tome reći? Šta možemo još očekivati kada je riječ o saradnji BiH sa NATO-om u tom smislu?

-Dozvolite mi da prvo čestitam OS BiH na uspješnoj realizaciji njihove vježbe. Izvesti bataljonsku grupu na vježbu nije lak zadatak, za to su potrebni organizacija, resursi i napori mnogobrojnih ljudi iz cijelog odbrambenog sistema. Sve ovo još više je usložnjeno restrikcijama zbog pandemije COVIDA-19, te mjera zaštite koje su se morale provoditi. Iz onoga što sam ja vidio na samoj vježbi, tim je izuzetno dobro obavio posao i uspostavio uslove za vježbu, istovremeno primjenjujući mjere u cilju zaštite vojnika od rizika zaraze COVIDOM.

Uspostava Borbene grupe lake pješadije i njen napredak kroz Koncept operativnih sposobnosti proizvest će snage koje su interoperabilne sa članicama i partnerima NATO-a. Ovo ostaje ključna komponenta obaveza koje je BiH preuzela kao dio NATO Procesa planiranja i revizije i Programa reformi BiH.

Ova vježba dio je procesa usmjerenog na dostizanje veće interoperabilnost OS BiH s NATO-om i taj proces se nastavlja. Lekcije naučene tokom ove vježbe i ocjenjivanja omogućit će Oružanim snagama BiH da nastave unaprjeđivati svoje sposobnosti. 

To će i dalje biti ključni element savjetodavne podrške NATO Štaba Sarajevo i pomoći Saveznika, kako bi se pružila pomoć vašim nastojanjima na razvoju Oružanih snaga.

Mediji u BiH posljednje vrijeme sve češće pišu o ruskom utjecaju u BiH posebno kada je riječ o opstrukcijama NATO puta. Kako vi gledate na sve ovo? Tome zasigurno ide u prilog i nestabilna politička situacija?

-Svaka suverena država, pa tako i Bosna i Hercegovina, ima pravo birati svoje sigurnosne aranžmane. Ovo je osnovni princip evropske sigurnosti. Odluke o proširenju donose NATO i zemlje koje teže članstvu. NATO politika otvorenih vrata ima istorijski uspjeh. Tom politikom i širenjem EU, širila se stabilnost i sigurnost u Evropi nakon pada Berlinskog zida.

Što se tiče situacije u Bosni i Hercegovini, treba samo pogledati koliko građana odlazi iz BiH u zemlje NATO-a i EU čije su privrede prosperitetnije i stabilnije. BiH je divna zemlja s mnogo potencijala. Ipak, taj se potencijal ne može ostvariti ako BiH ne iznađe načina da se usredotoči na budućnost i pruži priliku svojim građanima da ostanu u BiH. NATO Štab Sarajevo spreman je pomoći BiH i raduje se nastavku našeg partnerstva.