Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirhunisa Zukić

Odlazak mladih iz BiH još jedna negativna dejtonska posljedica

Mirhunisa Zukić

Ona naglašava da je Dejtonski sporazum dat BiH na implementaciju, prije svega u smislu povratka prognanih, raseljenih i obnove kuća za povratnike, a ne da se pretvara u političko pitanje

Rezultat 25. godišnjeg postojanja Dejtonskog sporazuma su dva miliona bh. izbjeglica koji su postali dijaspora širom svijeta, i sasvim sigurno trajno nastanjeni u državama u koje su izbjegli tokom rata, te još 32.000 porodica u BiH koje čekaju na obnovu svojih stambenih jedinica – ocjena je predsjednice Unija za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunise Zukić.

-Negativne posljedice Dejtonskog sporazuma sada se manifestiraju na način koji teško da se mogao zamisliti, četvrt vijeka kasnije, da BiH ponovo napuštaju njeni stanovnici, sada najproduktivnija i najobrazovanija generacija mladih ljudi koji, iz brojnih razloga, odlaze u zemlje EU – kaže Zukić u izjavi za Fenu.

Uz napomenu da se 28 godina bavi problematikom izbjeglica i raseljenih, jer je nekadašnji Savez izbjeglica i raseljenih lica nastao 1992. godine u ratnoj BiH, u Sarajevu s dolaskom prvih prognanika, i 25 postdejtonskih godina, Zukić kaže kako je Dejton postao umjesto stvarnosti, velika dogma, koju zloupotrebljavaju političari u BiH, ali i oni iz susjednih država.

-Srbija i Hrvatska su garanti Dejtonskog sporazuma, a to znači da je trebalo da pomognu BiH, a ne da se miješaju u unutarnju politiku naše zemlje politizirajući Dejtonski sporazum i tako doprinoseći da se sporazum u praksi pretvori u svoju suprotnost, pa umjesto povratka imamo stalno iseljavanje stanovnika naše zemlje – ocjenjuje Zukić.

Ona naglašava da je Dejtonski sporazum dat BiH na implementaciju, prije svega u smislu povratka prognanih, raseljenih i obnove kuća za povratnike, a ne da se pretvara u političko pitanje.

-Upravo zbog takve manipulacije Dejtonskog sporazuma njegova suština je zanemarena, nije implementirana – zaključuje Zukić, uz opasku kako je netom nakon potpisivanja sporazuma 1995., na poziv francuskih intelektualaca, boravila u Parizu gdje je od sagovornika čula izuzetnu zabrinutost da Sporazum neće biti implementiran, upravo zbog procjene o opasnosti njegove politizacije.