Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u lovu na eurobasket

Adin Vrabac: Svi smo svjesni da je Latvija bolja reprezentacija od Bugarske

New Project (60)

Atmosfera u timu je stvarno dobra. U hotelu smo, treniramo, družimo se, slobodno vrijeme između treninga provodimo zajedno. Nigdje ne izlazimo

Nakon ubjedljive pobjede nad selekcijom Bugarske u 3. kolu kvalifikacija, naši košarkaški reprezentativci su na korak do Evropskog prvenstva. Narednu utakmicu igraju već sutra protiv selekcije Latvije u Sarajevu.

Nakon visoke pobjede od 88:49, Adin Vrabac u intervjuu za Federalnu TV iznio je svoje viđenje utakmice sa Bugarskom, svoja očekivanja od sljedećeg susreta sa Latvijom, otkriva kakva je atmosfera u ekipi, ali nismo mogli i ne porazgovarati o njegovoj karijeri i klubovima za koje je nastupao u protekom periodu.

I više nego sjajno otvaranje utakmice 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija protiv Bugarske na samom početku utakmice vodi sa 9:0. Vaš komentar?

– Mi smo od prve minute krenuli intenzivno i sa velikom energijom. Mislim da smo iznenadili reprezentaciju Bugarske prije svega sa našom odbranom, tako da Bugari nisu uspjeli na početku utakmice da se snađu.

Vi ste odlično otvorili drugu četvrtinu susreta i postigli prve poene. Koliko ste zadovoljni svojim učinkom u utakmici, s obzirom da ste zadržali kontinuitet dobre igre?

– Ja sam zadovoljan svojim učinkom i mislim da je svaki igrač u utakmici uspio da pokaže ono što može. Prije svega, našim zalaganjem u napadu, otvorile su se neke stvari, i lagani koševi, koji su nam donijeli poene, a kasnije i dobru igru.

Moramo se složiti da je ovo bila izvrsna košarkaška predstava naše reprezentacije. Definitivno želje, i volje za pobjedom nije nedostajelo, što ste i dokazali pobjedom. Jeste li mogli pretpostaviti da će se situacija ovako odvijati?

– Iskreno, nisam mogao ni pretpostaviti da će se ovako odvijati utakmica, ali baš tako, kao što ste i rekli, želje i volje nije nedostajalo, tako da sam jednim dijelom to i očekivao i sa takvom sviješću smo svi i ušli u utakmicu. Imali smo zaista veliku želju i volju da pobijedimo i onda je došla ta kruna i pobjeda. Jaka odbrana i dobra i tečna igra u napadu u kontinuitetu dovela nas je do ovakvog rezultata na kraju utakmice.

Kakva su očekivanja od narednog susreta kvalifikacija sa Latvijom koji igrate u nedjelju?

– Što se tiče utakmice sa Latvijom, Latvija je sigurno ozbiljnija i kvalitetnija reprezentacija od Bugarske i mislim da će ta utakmica u nedjelju biti zahtjevnija za nas. Ono što nam ne smije nedostajati je ista volja i želja, kao i protiv Bugarske. Ne smijemo se poslije ove pobjede opustiti i misliti da će biti lakše. Mislim da su svi svjesni da je Latvija bolja reprezentacija i da će nam trebati dobra, ako ne i bolja energija i kvalitetnija igra nego protiv Bugarske i u odbrani i u napadu kako bismo ostvarili pobjedu. Imali smo jedan dan da se pripremimo, gledali smo videe, gledali smo i utakmicu protiv Grčke i sigurno je da smo pripremili nekoliko stvari koje će nam pomoći, ali ono što ne smije izostati je osim želje i volje timski rad na terenu.

Atmosfera u timu nakon pobjede?

– Atmosfera u timu je stvarno dobra. U hotelu smo, treniramo, družimo se, slobodno vrijeme između treninga provodimo zajedno. Nigdje ne izlazimo. U ekipi su sve dobri momci i nastojimo održati atmosferu na nivou.

Nakon dobre sezone u Sparsima, u ljeto ove godine odlazite u slovenačku Krku. Koliko ste zadovoljni, jesu ispunjena Vaša očekivanja?

– Mislim da je Krka moj korak naprijed u karijeri i stvarno ću se potruditi da taj korak više iskoristim kako bi i ja napredovao i pomogao ekipi da napravi što bolji rezultat u ovoj sezoni. Moram istaći da to nije moj krajnji cilj i idem korak po korak ka njegovom ostvarenju. Radim, trudim se da što bolje napredujem i igram kako bi išao na level više.

Igrali ste još za Tenerife, Partizan i Trier. Kako danas gledate na te periode Vaše karijere?

– Kada je u pitanju moja karijera, u svakom klubu za koji sam igrao postoje dvije strane. Bilo je i dobrih i loših trenutaka i to je normalno. Ono što je za mene velika stvar je što sam bio u Partizanu i što sam vidio na koji način se tamo radi i kakav je to klub. Izdvajam taj klub, koji mi je donio dosta dobrog. Tamo sam dosta dobrih stvari naučio. Ne mogu izostaviti ni Trier kao svoj prvi angažman u Evropi, ali ni Tenerife, gdje sam vidio kako funkcioniše španska liga i šta su zapravo ozbiljna takmičenja. Vratio sam se u ABA ligu, to mi je bio neki cilj u ovoj sezoni. Ostaje da vidimo kako će se stvari dalje odvijati.