Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lokalitet kozara

Na miniranom terenu pronađeni ostaci dvije osobe za kojim se traga od 1992. (FOTO)

20201204_2_45692634_60324093_Web

Pronađeni posmrtni ostaci prebačeni su u Centar za identifikaciju u Goraždu radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja uzoraka koštane srži da bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet žrtava

Na lokalitetu Kozara, općina Novo Goražde, danas su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata. Nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su na miniranom terenu, a prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, najvjerovatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su 1992. godine nastradale na području Čajniča.

Kako je kazala za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe u BiH Emza Fazlić, pronađeni posmrtni ostaci prebačeni su u Centar za identifikaciju u Goraždu radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja uzoraka koštane srži da bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH kao i uz učešće Instituta za nestale osobe BiH, vještaka sudske medicine kao i uposlenika BHMAC-a te Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske koji su prije same ekshumacije deminirali teren na kojem su posmrtni ostaci ranije uočeni.