Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O sukobu interesa

Iz OSCE-a za Fokus.ba: BiH kasni s važnim zakonom, a sada nude jedan s nedostacima

osce

U Nacrtu Ministarstva pravde BiH postoje određene odredbe o sukobu interesa koje nisu u skladu s propisanim međunarodnim standardima, kažu iz Misije

Iz Misije OSCE-a u BiH u izjavi za Fokus.ba komentirali su nacrt Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojeg je pripremilo Ministarstvo pravde BiH a koji ima niz spornih odredbi suprotnih od onoga što BiH treba na putu ka EU.

Piše: A. DUČIĆ

– U Nacrtu Ministarstva postoje određene odredbe koje nisu u skladu s propisanim međunarodnim standardima. Na ovim nedostacima treba hitno raditi i otkloniti ih. Od najveće je važnosti osigurati neovisnost tijela koje će provoditi ovaj Zakon – kazali su za Fokus.ba iz OSCE-a.

Kako dalje kažu, s usvajanjem Zakona o sukobu interesa se već kasni. Bosna i Hercegovina, poručili su, mora uspostaviti sistem koji će biti u skladu s međunarodnim standardima i osigurati efikasan odgovor u slučajevima sukoba interesa javnih dužnosnika.

Kako smo objavili, prema sadržaju nacrta ovog zakona koji bi se prema svemu sudeći trebao naći na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara već u članu 4. iz definicije povezane osobe sa nositeljem funkcije su izbačene lične, ekonomske i bilo kakve druge veze i ostavljene samo političke veze. Također u ovoj odredbi nema spomena o vlasničkom interesu, te su izbačene su i pojmovi javnih ustanova, pa tako sukob interesa nositelja samo u slučaju javnih preduzeća.

Iz nacrta kojeg šalje Ministarstvo pravde u procedure izbačeni su i bliski srodnici iz sukoba interesa u slučaju javnih preduzeća. Ovdje treba napomenuti da čak i po trenutnom zakonu, bliski srodnici ne mogu biti u upravi ili u upravnim odborima ili nadzornim odborima javnih preduzeća. Ovaj im nacrt to dozvoljava, što znači da se išlo i korak unazad.

Nadalje iz nacrta Ministarstva pravde izbačena je i obaveza dostavljanja finansijskih izvještaja dvije godine nakon prestanka mandata. Upravo ovo onemogućava komisiji za sukob interesa koja se formira ovim zakonom uvid u eventualno naglo bogaćenje odmah nakon mandata!

Izbačena je i odredba da članove komisije za sukob interesa predlaže Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH s dviej trećine većinom, što potpuno onemogućava naprimjer opoziciji da utječe na izbor članova komisije.

Izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić u današnjoj izjavi za Fokus.ba rekla je da ovaj nacrt predstavlja nazadak i u odnosu na sadašnji zakon.