Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija stranke

SDA osudila odluku Vlade Srbije: Vučićeve tvrdnje da poštuje BiH nisu istinite

izetbegovic_sda_press

Kako ističu iz ove stranke, zahtjev da stanovnici iz entiteta Federacija BiH prilikom ulaska u Srbiju moraju imati negativan PCR test, dok stanovnicima iz entiteta Republika Srpska on nije neophodan, jasna je poruka nepoštivanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite države

Odluka vlasti Republike Srbije o različitom tretmanu državljana Bosne i Hercegovine u zavisnosti od toga u kojoj njenoj administrativnoj jedinici imaju prebivalište, diskriminatorska je i nedobronamjerna – saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako ističu iz ove stranke, zahtjev da stanovnici iz entiteta Federacija BiH prilikom ulaska u Srbiju moraju imati negativan PCR test, dok stanovnicima iz entiteta Republika Srpska on nije neophodan, jasna je poruka nepoštivanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite države.

– Iako se iz usta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića često može čuti kako ‘poštuje Bosnu i Hercegovinu’, očito je da njegove riječi i postupci nisu usaglašeni – navodi SDA u saopćenju.

Poziva Vijeće ministara BiH da donese odluku o uvođenju recipročnih mjera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za državljane svake države posebno, uključujući i susjedne, u odnosu na to kakva pravila važe za državljane BiH.

Takva recipročna mjera bi imala, stav je SDA, puno opravdanje budući da je situacija s brojem zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko sedmica znatno povoljnija u odnosu na regiju.

SDA