Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Henkel dobija novog izvršnog direktora

henkel

Henkel je objavio kako glavni izvršni direktor Kasper Rorsted neće produžiti trenutni ugovor za 2017. godinu, te će na vlastiti zahtjev sa 30. aprilom 2016. napustiti kompaniju, čiji je član Uprave bio 11 godina, od čega osam na poziciji glavnog izvršnog direktora. Njegovim nasljednikom imenovan je Hans Van Bylen, koji će na poziciju stupiti 1. maja 2016. godine. On je svoju uspješnu karijeru u Henkelu započeo 1984. godine, a od 2005. godine je član Uprave zadužen za Beauty Care sektor. Imenovanje glavnim izvršnim direktorom već u proljeće omogućit će mu vođenje razvoja nove strategije, koju će Henkel objaviti krajem ove godine te poticanje njenog uspješnog provođenja.

„Stupanjem na dužnost Hansa Van Bylena rano smo imenovali snažnog nasljednika na poziciju glavnog izvršnog direktora – kao što je i praksa u kompaniji Henkel. Hans Van Bylen izvrstan je izbor, što potvrđuje njegovo višegodišnje međunarodno iskustvo upravljanja robnim markama i tržištima, kao i iskustvo člana Uprave kompanije Henkel. U ime naših upravljačkih vijeća i zaposlenika želim mu sve najbolje, te mnogo uspjeha u novoj ulozi,“ izjavila je Dr. Simone Bagel-Trah, predsjednica Nadzornog odbora i Vijeća dioničara.

Kasper Rorsted

Kasper Rorsted

Nasljednik Hansa Van Bylena na poziciji izvršnog potpredsjednika sektora Beuty Care bit će imenovan u dogledno vrijeme.

„Počašćen sam povjerenjem koje mi je ukazano ovim imenovanjem. Radujem se oblikovanju budućnosti naše kompanije zajedno s kolegama iz Uprave, te izvrsnim globalnim timom. Imamo snažne robne marke i tehnologije, vodeće pozicije na mnogim tržištima i kategorijama širom svijeta te snažnu inovativnu moć,“ izjavio je Hans Van Bylen.

Uspješna izvedba kompanije pod vodstvom Kaspera Rorsteda

„Kasper Rorsted mnogo je postigao za kompaniju Henkel. Kompanija je pod njegovim vodstvom od 2008. godine imala uspješne rezultate u izazovnom tržišnom okruženju. Prodaja i profitabilnost značajno su porasli, a naše glavne robne marke su ojačane. Ovo se također odrazilo u značajno povećanoj tržišnoj kapitalizaciji koja se, od kad je Kasper Rorsted preuzeo vodstvo, više nego utrostručila. Željela bih iskreno zahvaliti Kasperu Rorstedu u ime svih upravljačkih vijeća, zaposlenika, te dioničara kompanije Henkel“, rekla je Dr. Simone Bagel-Trah.

Hans Van Bylen

Hans Van Bylen

Kasper Rorsted (53) pridružio se kompaniji Henkel 2005. godine kao član Uprave. Zamjenikom predsjednika Uprave imenovan je 2007. godine, a glavnim izvršnim direktorom nakon godišnje Generalne skupštine 2008. godine.

„Želio bih zahvaliti svim kolegama u Henkelu na njihovoj predanosti i posvećenosti, kao i upravljačkim vijećima na njihovim savjetima i podršci tokom proteklih godina. Zajedno smo postigli izvrsne rezultate za našu kompaniju,“ izjavio je Kasper Rorsted. „Siguran sam kako će Henkel pod vodstvom Hansa Van Bylena kao glavnog izvršnog direktora nastaviti s izvrsnim rezultatima.“

O Hans Van Bylenu

Hans Van Bylen (54) pridružio se kompaniji Henkel 1984. godine. Njegova uspješna karijera u kompaniji obuhvata 31 godinu na menadžerskim pozicijama na širokom geografskom području u dva poslovna sektora tvrtke Henkel: poslovnom sektoru proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu te poslovnom sektoru Beauty Care. Započeo je u Belgiji, a potom se njegova odgovornost proširila na zemlje Beneluxa, zatim na Francusku, Zapadnu Europu, Bliski Istok, Afriku, Sjevernu Ameriku, regiju Azija Pacifik te Latinsku Ameriku. Od 2005. godine Hans Van Bylen član je Uprave zadužen za poslovni sektor Beauty Care.

Rođen je 1961. godine u Berchemu/Belgiji. Oženjen je, te otac troje djece. Diplomirao je na Univerzitetu u Antwerpenu, s diplomama poslovnog upravljanja i MBA.

Za detaljniju biografiju posjetite:
http://www.henkel.com/company/management-corporate-boards/management-board