Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija koronavirusa

EU donirala zaštitnu opremu Zavodu za javno zdravstvo USK

zastitna oprema eu usk (1)

Oprema je nabavljena kroz projekt podrške odgovoru na COVID-19 pandemiju koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija

Ukupno 95.385 hirurških maski, FFP2 zaštitnih maski i zaštitnih ogrtača dostavljeno je danas Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona u Bihaću, u okviru podrške Evropske unije institucijama u Bosni i Hercegovini, a u odgovoru na COVID-19 pandemiju.

Tokom primoporedaje zaštitne opreme, šef ureda Banja Luka pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Donati naglasio je da Evropska unija od početka pandemije skoro svakodnevno osigurava neophodnu zaštitnu i medicinsku opremu medicinskim ustanovama širom Bosne i Herzegovine, te dodao da je posljednjih mjeseci medicinskim ustanovama Unsko-sanskog kantona isporučena oprema u vrijednosti višoj od 445.000 eura, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

– Ovo je još jedan konkretan primjer podrške Evropske unije građanima Unsko-sanskog kantona. Zaštita zdravlja i sigurnost građana je naš prioritet – rekao je Donati.

Kako bi se osigurao siguran rad medicinskih, i radnika u hitnim službama, do kraja januara 2021. će u okviru podrške Evropske unije biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banjoj Luci, Bihaću, Brčko distriktu, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Oprema je nabavljena kroz projekt podrške odgovoru na COVID-19 pandemiju koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), za koji je Evropska unija osigurala ukupno sedam miliona eura.