Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekspertska grupa

EMA razmatra odobrenje vakcine Johnson & Johnson za korištenje u EU

Zdravstveni eksperti nadaju se da bi odobravanja više vakcina protiv COVID-19 moglo ubrzati spori tempo imunizacije širom Evrope

Ekspertska grupa Evropske medicinske agencije (EMA) sastat će se u četvrtak kako bi odlučila treba li vakcina s jednom dozom kompanije Johnson & Johnson biti odobrena za korištenje širom Evropske unije.

Ukoliko vakcina dobije zeleno svijetlo, to bi bila četvrta odobrena vakcina u bloku od 27 članica. Medicinski regulator EU sa sjedištem u Amsterdamu već je odobrio vakcine koje su proizveli Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca, a sve te vakcine zahtijevaju dvije doze.

Zdravstveni eksperti nadaju se da bi odobravanja više vakcina protiv COVID-19 moglo ubrzati spori tempo imunizacije širom Evrope, koja se bori da stvori dovoljno zaliha i da vakciniše ranjive kategorije stanovništva.

Američka administracija za hranu i lijekove dala je odobrenje za vakcinu J&J u hitnim situacijama prošlog mjeseca, dok su Kanada i Bahrein također izdali dozvolu za nju. Masovna studija širom kontinenata ustanovila je da je J&J jednodozna vakcina 85 posto efikasna u zaštiti od teškog obolijevanja, hospitalizacije i smrti. Zaštita koju pruža ta vakcina ostala je snažna čak i u zemljama poput Južne Afrike, u kojoj su uočene varijante koronavirusa, prenosi AP.