Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

Borrell: EU podržava teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH

Turkovic_Borrell (2) (1) (1)

Borrell je govorio i o migracijskoj krizi u Bosni i Hercegovini početkom 2021. godine i naglasio važnost uspostave održivog sistema migracija i azila, uz pravedniju podjelu odgovornosti u cijeloj zemlji

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske unije Josep Borrell sastao se u s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković u Briselu i tom prilikom izrazio ohrabrenje BiH da iskoristi 2021. godinu kao neizbornu godinu za odlučan napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Pozdravio je nedavne pozitivne korake u reformskom procesu i naglasio predanost EU-a pružanju podrške Bosni i Hercegovini u daljnjem napredovanju na njenom evropskom putu.

Borrell je govorio i o migracijskoj krizi u Bosni i Hercegovini početkom 2021. godine i naglasio važnost uspostave održivog sistema migracija i azila, uz pravedniju podjelu odgovornosti u cijeloj zemlji.

Turković i Borrell razgovarali su i o saradnji između EU-a i zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije Covida-19 i pristupu vakcinama u regiji te je Borell podsjetio na paket sredstava EU-a za zapadni Balkan u iznosu od 70 miliona eura koji je na raspolaganje stavila Evropska komisija kao pomoć u pokrivanju troškova nekih doza koje su nabavile države članice EU-a.

Također su razgovarali o podršci putem COVAX mehanizma, a EU je, kao TEAM Evrope, jedna od najjačih pristalica COVAX mehanizma s više od 2,2 milijarde eura (uključujući milijardu eura EU sredstava).

Razgovarajući o procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik EU istakao je potrebu za prevladavanjem prošlosti i napredovanjem od Daytona prema Briselu, naglašavajući da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz EU.