Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština glasala

Vjosa Osmani izabrana za predsjednicu Kosova

vjosa-osmani

Osmani je dobila 71 glas, njen protivkandidat Nasuf Bejta nula glasova

Skupština Kosova je večeras u trećem krugu glasanja izabrala Vjosu Osmani za predsjednicu Kosova.

Glasala su 82 poslanika, nevažećih je bilo 11 glasova.

Osmani je dobila 71 glas, njen protivkandidat Nasuf Bejta nula glasova.

U prethodne dvije runde glasanja ni jedan od kandidata nije dobio potrebnih 80 glasova, dok je u trećem krugu za izbor bilo potrebno najmanje 61 poslanika.

Mandat predsjednika Kosova traje pet godina.

U prvom krugu za izbor predsjednika je glasao 81 poslanik, 12 glasova je bilo “nevažeći”.

Kandidatkinja za to mjesto Vjosa Osmani dobila je 69 glasova, dok Nasuf Bejta nije dobio ni jedan glas.

U drugom krugu, nijedan od kandidata za predsjednika Kosova nije dobio neophodnih 80 glasova. Za izbor predsjednika je glasalo 82 poslanika, dok je 11 glasova bilo nevažeće.

Vjosa Osmani je dobila 67 glasova, dok je Nasuf Bejta dobio četiri glasa.

Današnja sjednica je nastavak sjednice koja je prekinuta u subotu kasno uveče, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje, nakon pauze koja je trajala više od sat vremena.

Današnjoj sjednici su prisustvovali i poslanici romske i goranske zajednice Adem Hodža i Fadil Gaši, koji nisu prisustovali sjednici u subotu.

Pokret Samoopredjeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mjesto predsjednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.

U dva neuspješna pokušaja prvog kruga glasanja glasalo je prvo 78 poslanika, a zatim 79, od 82 prisutna. Za izbor predsjednika Kosova potrebno je 80 glasova.

Za izbor kosovskog predsjednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se osigura minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno dvotrećinsko prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slijede novi izbori.

Kako je prethodnog dana saopštio predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca, u ponedjeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsjednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktuelnog predsednika, a to je 5. maja.

Sa druge strane, Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI), organizacije koja nadgleda rad Skupštine Kosova, prema pisanju RTK2, izjavio je da je rok zapravo do 5. maja, te da do tada može da se bira predsjednik Skupštine i saziva sama skupština.

Prema njegovim riječima, tek tada predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca više neće obavljati dužnost vršioca dužnosti predsjednika, dok skupština i vlada nemaju ustavno pravo da raspisuju izbore.