Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prozor-Rama

Pijaca Joze Ivančevića: Direktnim ugovorima potrošio 148.045 KM

ivancevic (1)

Kako voli da potpomogne neregistrovane ponuđače, tako je i nabavku školskog namještaja za područno odjeljenje u Rumbocima u martu platio „MB Klameru“ i to 6.898 KM

„Šta sad, pandemija i najbolje ne treba ništa ni jesti, ni živjeti?! Mi radimo. Općina stvarno radi. Bori se, ima dobar standard, ima i dobar budžet. Prošle godine smo uložili 15 miliona maraka u infrastrukturu općine. Auto smo kupili, pa šta? Šta rade ministri? Kakva oni auta kupuju? Ne rade ništa, a pljačkaju ovu državu“, poručio je u martu ove godine načelnik Prozor-Rame Jozo Ivančević (HDZ 1990), dok je zadovoljno trljao ruke na automobil od 131.000 KM plaćen iz opštinske kase.

Ivančević se hvalio ulaganjima u infrastrukturu, kao da to čini iz sopstvenog džepa. Dok je opštinom prolazio u novom automobilu, mahao je ugovorima namijenjenim prijateljima, poznanicima i strnački bliskim partnerima. Njima je od početka godine namijenio 24 posla, čije su vrijednosti mahom bile one Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine maksimalno odobrene – 7.020 KM sa uračunatim PDV-om, piše Žurnal.

Da slika bude jasnija, od 31 raspisanog tendera ove godine, 24 ugovora Ivančević je potpisao direktno, sam birajući firme koje će mu ostvarivati zamisli.

Ukupna vrijednost Ivančevićevih „sitnih“ biznisa plaćenih iz budžeta iznosi 148.045 KM, maksimalna vrijednost ove krajnje netransparentne Zakonom omogućene pogodnosti u ovom slučaju iznosila bi 168.480 KM. Tek 20.435 KM, što je razlika ovog iznosa, nije iskoristio da do kraja zavuče ruku u budžet i razdijeli podobnim privatnicima.

UGOVORI I ZA NEREGISTROVANE

U januaru je „drva za ogrjev po zahtjevu onih koji nisu korisnici socijalne pomoći Centra za socijalni rad“ od firme „TTL“ nabavljao po cijeni od 6.628 KM.

Sedam ugovora podijelio je u februaru. Školski pribor za Osnovnu školu „Fra Jeronim Vladić- Ripci“ firmi „Educa“ platio je 7.008 KM, stolove i stolice za srednju školu u Prozoru „KM Klameru“, koji inače nije ni registrovan kao ponuđač u sistemu javnih nabavki u BiH, platio je 3.721 KM. U novoj zgradi opštine Ivančević je poželio LCD projektor i našao ga u „Audio Video Consultingu“ za 6.935 KM, beton za Rumboce firmi „Beton Prozor-Rama“ platio je 6.800 KM, a za Ripce – 6.823 KM.

I za „Stipešu“, takođe neregistrovanog ponuđača, načelnik iz redova HDZ 1990 tog mjeseca imao je dva posla – uređenje makadamskih cesta u Šerovini i Nerajima procijenjeno je i plaćeno 6.997 KM, a za isti posao u Ripcima, Ploči i Vlakama – 7.008 KM.

Kako voli da potpomogne neregistrovane ponuđače, tako je i nabavku školskog namještaja za područno odjeljenje u Rumbocima u martu platio „MB Klameru“ i to 6.898 KM.

Betoniranje puta u Skrobučanima takođe je procijenio do maksimuma, a „Seme“ dobija 7.018 KM. Dopala mu se digitalizacija svega i svačega u Bosni i Hercegovini, a ima svog IT dobavljača pa je softver i licence za multimedijalni rad Vijećnice u novoj zgradi „Audio Video Consultingu“ platio 5.037 KM.

Za „Stipešu“ je novi ugovor imao u aprilu. Iskop platoa u Kućanima i Preslapu iz opštinske kase platio je 6.599 KM, a i lektiru za srednju školu u Prozoru kupovao je direktno – od „Multi Tradea“ za 7.013 KM.

DIREKTNIM SPORAZUMOM OD KNJIGE DO PROJEKTA ZA PUT

U procjenu za direktni sporazum kod Ivančevića stane sve pa i procjena vrijednosti za izradu glavnog projekta puta u Jaklićima – „Planu“ plaća 6.945 KM, ali i izgradnja staza do jezera u mjestu Varvara – „Seme“ opet dobija – maksimalnih 7.020 KM. Od firme „Euro Bicco“ kupio je i sprave za igralište Centra za prevenciju, rehabilitaciju i edukaciju za 6.990 KM.

Kako je april odmicao nizali su se i novi direktni poslovi. Umjesto da je namještaj za školu u Ripcima nabavljao nekim od transparentnijih zakonskih postupaka pa i drugim dobavljačima omogućio ravnopravno učešće na tenderu, načelnik opet bira neregistrovani „MB Klamer“ i daje novi ugovor 3.505 KM.

Identična situacija dešavala se i sa novom nabavkom lektira, ali ovog puta za osnovnu školu, što je posao za „Multi Trade“ – 7.000 KM.

Da bi ponešto od novca i sada uložio u infrastrukturu, odlučio je da kupi stubove i sijalice za javnu rasvjetu. Prstom upire u „Manedra Company“ – 6.833 KM. Servis i održavanje video nadzora na cestama „Agenciji Kamir“ platio ej 5.897 KM, a kante za otpad kupio od „Bossina“ za 3.790 KM.

Centar za prevenciju, rehabilitaciju i edukaciju dobio je i ljuljaške, što je ponovo bio posao između Ivančevića i „Euro Bicco“ – 4.350 KM. „Antonio Commerce“ laptop i opremu isporučio je za 7.018 KM, a „Plan 71“ sve je oprao „opremom za održavanje čistoće“ – 4.205 KM.

TENDERSKE BAHANALIJE NAČELNIKA HDZ 1990

Kompletna slika Ivančevićevih tenderskih bahanalija dobije se kada se vratimo na početak priče. Sa čela opštine koja ima 16.297 stanovnika ove godine kupio je automobil od 131.000 KM i to od firme „M.R.M.“.

S njom su, zapravo, a nedavno je pisao Žurnal, zaključena četiri ugovora (jedan kao dio konzorcija) za nabavke vozila, ukupno vrijedna oko 374.400 KM sa uračunatim PDV-om. Ured načelnika dva puta je kupovao skupocjena vozila – 2017. godine vozilo vrijedno 89.303 KM i posljednje od 131.000 KM. Ovome dodajmo da je i JKP „Vodograd“ s ovom firmom zaključio ugovor od 104.715 KM, za nabavku novog specijalnog pogrebnog motornog vozila.