Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Programa samozapošljavanja

Vlada ZDK sa po 8.000 KM podržala 60 novootvorenih firmi demobilisanih boraca

borci_posao_zdk3 (1)

Svaki će demobilisani borac, kao vid podrške za otvaranje vlastitog biznisa, ove godine dobiti po 8.000 KM. Novac će biti isplaćen u tri rate, prva i druga rata po 3.000, a treća 2.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona će za realizaciju Programa samozapošljavanja pripadnika braniteljske populacije iz tog kantona, koji realizira od 2016., ove godine izdvojiti ukupno 480.000 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je 60 ugovora za podršku novootvorenim firmama po Programu samozapošljavanja pripadnika braniteljske populacije iz tog kantona.

– U nekim početnim godinama bili smo pesimisti kada je u pitanju ovaj poticaj. Međutim, danas, kada saberemo sve ove iznose poticaja i brojke koliko je demobilisanih boraca i porodica demobilisanih boraca zaposleno, mi smo zadovoljni – kazao je premijer ZDK Mirnes Bašić.

On je napomenuo kako je u pet godina trajanja Programa podrške demobilisanim borcima “direktno ili indirektno zaposleno više od 2.500 demobilisanih boraca i članova porodica demobilisanih boraca”.

-Cilj ovih projekata je postignut i mi smo prezadovoljni. Smatram i odgovorno tvrdim da smo jedinstvena vlada na području Bosne i Hercegovine koja radi ove projekte i mi ćemo nastaviti raditi ove projekte – rekao je premijer Bašić, te najavio da će se povećavati iznos za podršku zapošljavanju ove populacije.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković, koji je bio ministar za boračka pitanja u prethodnom sazivu Vlade ZDK, idejni je tvorac ovog projekta koji je omogućio pripadnicima boračke populacije da se lakše odluče za pokretanje vlastitog biznisa i osiguranje egzistencije.

Svaki će demobilisani borac, kao vid podrške za otvaranje vlastitog biznisa, ove godine dobiti po 8.000 KM. Novac će biti isplaćen u tri rate, prva i druga rata po 3.000, a treća 2.000 KM.

– Njihova obaveza jeste da biznis mora biti otvoren najmanje 24 mjeseca. Imamo dobra iskustva. Prošle godine, iako je bila korona, od 76 firmi koje su otvorene, njih 75 je opstalo. Znači, 98, 6 posto, što je fantastičan rezultat – istakao je ministar Bašić.

Čolaković je istakao kako imamju kontinuitet pomaganja za otvoreni biznis, a narednih će dana, kao vid podrške za oko 200 vlasnika kompanija koje su otvorili biznise, potpisati i ugovore o dodjeli po 1.000 KM za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom koronavirusa. Nastavit će, najavljuje, podršku ovakvim programima “sve dok u evidenciji nezaposlenih ima ijedan demobilisani borac”.

Podsjetio je da je, prema evidenciji iz marta 2015. godine, kada je prethodna Vlada ZDK na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem preuzela vođenje tog kantona, u evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavnje ZDK bila 71.000 osoba. Toliko je u tom momentu bilo i zaposlenih u ZDK.

-U ovom trenutku, imamo više od 86.000 zaposlenih na području ZDK i 55.000 nezaposlenih. Relativna razlika je 31.000 – podvukao je Čolaković.

Demobilisanih boraca, prema “neažuriranim podacima”, u martu 2015. godine u evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK bilo je oko 24.000, ali Čolaković smatra da je realna brojka bila između 17.000 i 20.000 osoba.

Danas je i ta brojka “pala” na oko 8.000 demobilisanih boraca, od kojih su oko 4.000 korisnici egzistencijalne naknade na kantonalnom te nešto preko 2.000 na federalnom nivou. Kanton plaća egzistencijalnu naknadu za demobilisane-nezaposlene borce do 57 godina straosti, a Federacija Bosne i Hercegovine preko 57. Čolaković napominje kako su za ovu godinu budžetom obezbjedili oko sedam miliona KM te da će to biti dovoljno da ispune preuzete obaveze prema nezaposlenim-demobilisanim borcima.