Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konjic

Potpisani ugovori za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji

kougovori

Kadrija Alibegović iz sela Repovci koji se bavi povrtlarstvom aplicirao je za nabavku mehanizacije i sretan je što je Općina Konjic pružila mogućnost poljoprivrednicima da uz sufinansiranje nabave potrebne mašine koje će im olakšati svakodnevne aktivnosti

Nakon što je okončana procedura za realizaciju Javnog poziva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji Općine Konjic za 2021.godinu, načelnik te općine Osman Ćatić u petak je u sali Općinskog vijeća potpisao ugovore s korisnicima koji su dobili podsticaj za animalnu i biljnu proizvodnju, investiranje u poljoprivredna gazdinstva, nabavku poljoprivredne mehanizacije i sistema za navodnjavanje, te podršku registrovanim obrtima.

– Općina Konjic nastoji pomoći svima koji žele da rade, a ovakav vid podrške kroz sufinansiranje korisnici su prepoznali kao izuzetno dobar. Akcenat je stavljen na podršku registrovanim obrtnicima u svim poljoprivrednim granama, posebno za mlade obrtnike kroz sufinansiranje poreza i doprinosa u trajanju od 12 mjeseci – kazao je tom prilikom, uime općinskog načelnika, pomoćnik za privredu i finansije Općine Konjic Adnan Špago, objavljeno je iz te općine.

Kadrija Alibegović iz sela Repovci koji se bavi povrtlarstvom aplicirao je za nabavku mehanizacije i sretan je što je Općina Konjic pružila mogućnost poljoprivrednicima da uz sufinansiranje nabave potrebne mašine koje će im olakšati svakodnevne aktivnosti.

Haris Subašić, koji se bavi uzgojem paradajza, luka i jagoda na porodičnom imanju u selu Gorani i koji je aplicirao za nabavku sistema za navodnjavanje, navodi kako svaka pomoć dobro dođe.

– Kada znate da neko na ovaj način pomaže i cijeni vaš trud i rad, onda je sve jednostavnije i lakše, jer imate vjetar u leđa – kazao je Subašić.

Irma Granulo, mlada Konjičanka koja je pokrenula proizvodnju sira i mliječnih proizvoda u Bjelimićima, kroz javni poziv dobila je podršku kao mlada registrovana obrtnica, što smatra značajnim za sebe, ali i sve mlade ljude u Konjicu.

– Zahvalna sama Općini Konjic i općinskom načelniku na razumijevanju za naše potrebe. Mislim da je ovo dobar poduhvat i veliki korak za budućnost i da samo na ovakav način možemo održati privredu, poljoprivredu i državu Bosnu i Hercegovinu uopće – dodala je Granulo.