Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

in memoriam

Bivši američki državni sekretar Colin Powell umro od korone

New Project (63)

Powell ćemo pamtiti i po tome što se u administraciji tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona početkom devedesetih nije najbolje snašao

Colin Powell, penzionisani američki general, bivši državni sekeretar i prvi Afroamerikanac na toj funkciji, umro je u 85. godini života od posljedica covida-19.

Osim što je bio državni sekretar (američki ekvivalent ministra vanjskih poslova) u administraciji predsjednika Georgea Busha mlađeg (2001.-2005.), Powell je bio i načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga (1989.-1993.).

Colin Luther Powell rođen je 5. aprila 1937. u Harlemu u New Yorku kao sin imigranata s Jamajke.

Uprkos svom skromnom porijeklu, ostvario je impresivnu karijeru i u vojsci i u politici, prvo kao general pa kao savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji bivšeg predsjednika Ronalda Reagana (1987.-1989.), zatim kao načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga (1989.-1993.) u administraciji Georgea Busha starijeg i na kraju kao državni sekretar u administraciji Georgea Busha mlađeg (2001.-2005.).

Svoju vojnu karijeru počeo je služeći kao visoko odlikovani oficir u ratu u Vijetnamu, a to mu je iskustvo kasnije pomoglo u definiranju vlastite vojne i političke strategije. Kasnije je postao pouzdani vojni savjetnik niza vodećih američkih političara, ali i predsjednika.

Nažalost, sva njegova postignuća i reputaciju koju je stekao zasjenila je njegova uloga, u funkciji Bushovog državnog sekretara, u opravdavanju i međunarodnom lobiranju za američku invaziju na Irak 2003. godine.

Powell ćemo pamtiti i po tome što se u administraciji tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona početkom devedesetih nije najbolje snašao. Sukobio se s novim predsjednikom oko pitanja dopuštanja homoseksualcima da se pridruže vojsci, a imao je i javno neslaganje s Madeleine Albright, tadašnjom američkom ambasadoricom u UN-u, oko vojne intervencije u Bosni, kojoj se protivio.