Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

115 smrtnih slučajeva

Broj novozaraženih u Britaniji u jednom danu prvi put od jula premašio 50.000

Britanija_Liverpool_koronavirus_Xinhua (1)

Johnson je kazao kako se zemlja nalazi u neuporedivo boljoj poziciji nego prošle godine zahvaljujući kampanji vakcinacije, ali je upozorio i na nužnost opreza zbog dolaska zime

U Velikoj Britaniji u četvrtak je potvrđeno 52.009 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je prvi put od 17. jula premašena cifra od 50.000, javlja Anadolu Agency (AA).

Time je ukupan broj zaraženih povećan na 8,6 miliona. Registrovano je i 115 novih smrtnih slučajeva, ukupno 139.146.

Ranije je britanski premijer Boris Johnson medijima na putu prema Sjevernoj Irskoj kazao kako pomno prate brojke.

”Potpuno ste u pravu, brojke zaraženih su visoke. Ali su unutar parametara koji su predviđeni”, rekao je on dodajući kako se nastavljaju pridržavati plana.

Johnson je kazao kako se zemlja nalazi u neuporedivo boljoj poziciji nego prošle godine zahvaljujući kampanji vakcinacije, ali je upozorio i na nužnost opreza zbog dolaska zime.

”Brojke su visoke, vidimo šta s dešava, vidimo porast, sada je vrijeme za ‘booster’ doze i vakcinaciju grupe starosti između 12 i 15 godina“, rekao je britanski premijer.

Podaci za srijedu pokazuju kako je 49,5 miliona Britanaca starijih od 12 godina primilo prvu dozu vakcine, ili 86,2 posto, odnosno 45,4 miliona drugu dozu, odnosno 79 posto.