Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upaljen alarm

Stižu obilne padavine, Sladić najavljuje i do 200 litara kiše po kvadratnom metru

sladic kisa

Danas u Bosni i Hercegovini novo naoblačenje koje će uvjetovati jaču kišu uglavnom u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni

U Bosni i Hercegovini jutros je bilo pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i kiša.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 937 milibara, za 5 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas u Bosni i Hercegovini novo naoblačenje koje će uvjetovati jaču kišu uglavnom u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni. U većem dijelu Bosne lokalno slabija kiša. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Dalje jačanje juga u noći na četvrtak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 21 stepen.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuje i kiša, a u večernjim satima i jak vjetar. Najviša dnevna temperatura oko 16 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH.

Narandžasti meteoalarm

Meteoalarm je zbog snažnog vjetra izdao narandžasto upozorenje za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine. Na području Bihaća, Livna, Mostara i Sarajeva očekuju se udari vjetra jači od 70 kilometara na sat, a negdje čak i do 90 km/h.

Kako je objavio meteorolog Nove BH Nedim Sladić, u područjima jugozapadne Bosne i u dijelovima Hercegovine biće nerijetko obilnih padavina, moglo bi pasti i do 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Najoblinije padavine, čak do 200 litara po metru kvadratnom, se očekuje na masivima Čabulje i Čvrsnice.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak se prognozira oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Očekuje se i jako jugo, sa olujnim udarima. Slabljenje vjetra u poslijepodnevnim satima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 23 stepena.

Oblačno vrijeme sa slabom kišom biće u petak. Vjetar slab, prije podne južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 21 stepen.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom očekuje se u subotu. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 13, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 21 stepen.