Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera respiratori

Od posla s respiratorima “FH Srebrena malina” profitirala oko 740.000 KM

fikret hodzic – pixsell

I prije nego što je uplatio novac iz budžeta za nabavku respiratora Hodžić je dobijenim novcem “pokrio” minus na računu, te riješio dugovanja

Pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020.godine za oko 10,5 miliona KM, danas je svoj nalaz iznijela Stamena Jovičić, sudska vještakinja ekonomske struke.

Piše: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Jovičić je po nalogu Tužilaštva BiH obavila vještačenje iznosa troškova za plaćanje nabavke 100 respiratora koje je u aprilu 2020. godine uvezla firma “FH Srebrena malina”, vlasnika Fikreta Hodžića, optuženog u ovom predmetu, zatim je trebala utvrditi iznos koji je ostao na računu “FH Srebrena malina” kada su plaćeni respiratori i potrebne dažbine, a Jovičić je na osnovu svih dostavljenih materijala o poslovanju “Maline” u svom nalazu dala i mišljenje o kredibilitetu ove firme za nabavku respiratora.

JOVIČIĆ : FIRMA NIJE IMALA KREDIBILITET ZA NABAVKU RESPIRATORA

U nalazu je Jovičić konstatirala da je od ukupnog iznosa od 10,5 miliona maraka za nabavku respiratora “FH Srebrena malina” izvršila ino plaćanje u iznosu od oko 7, 6 miliona KM.

Kada se saberu troškovi PDV-a i ostalih obaveza koje su nastale nakon uvoza respiratora “Malina” je ukupno platila oko 9, 7 miliona maraka sve troškove koji se vežu za respiratore.

Na računu “FH Srebrene maline” od novca iz budžeta FBiH koji je dobila na osnovu ugovora s FUCZ-om ostalo je 739.707 maraka.

Sudeći prema ovim podacima koje je iznijela Jovičić, Fikret Hodžić je od uvoza respiratora ACM812 A, zaradio oko 740.000 KM.

Vještačenjem uplata i isplata s računa “FH Srebrene maline” utvrđeno je da je ova firma i prije nego što je uplatila novac za respiratore i prije nego što su oni stigli u zemlju raspolagala s budžetskim sredstvima koja su joj uplaćena za respiratore.

Pojednostavljeno, “FH Srebrena malina” nije bila ni likvidna kada je sklopila ugovor za nabavku respiratora, a kada joj je 3. aprila 2020. godine “leglo” oko 10, 5 miliona, s dijelom tog novca odmah je pokriven minus od oko 45.000 KM, a mimo troškova za respiratore “Malina” je ukupno potrošila 383.155,51 KM . Od ovog iznosa vratili su pozajmice u iznosu od oko 255. 000 KM, isplaćivali plate, plaćali prekršajne naloge i podmirivali druge troškove.

Sudeći prema nalazu vještakinje Stamene Jovičić “FH Srebrena malina” trenutno na računu od novca koji joj je uplaćen za respiratore ima 356.551,74 KM . Pretpostavlja se, a to danas nije potvrđeno da su ova sredstva blokirana zbog sudskog procesa koji je u toku.

Iako je Fikret Hodžić nakon otkrivanja načina nabavke respiratora govorio da je u taj posao ušao iz razloga da pomogne svojoj zemlji i da nije imao značajniju finansijsku korist od toga, nalazi vještaka pokazuju da je za njega ovaj posao bio itekako isplativ i da je njegova firma tek nakon avansne uplate oko 10, 5 miliona postala likvidna, a on dobio mogućnost da tim novcem plati obaveze koje nisu imale nikakve veze s nabavkom respiratora “teške” oko 383.000 KM i još da mu na računu ostane oko 356.000 KM.

Ako se zna da je stanje prirodne nesreće zbog pandemije proglašeno 16. marta 2020, a da je Hodžić ugovor s FUCZ sklopio već 3. aprila te godine, a respiratori, barem onih prvih 80 stigli 25. aprila 2020. to znači da je Hodžić svoj relativno kratki i brzi angažman na uvozu ovih sredstava naplatio oko 740 hiljada maraka.

Vještak Stamena Jovičić ocijenila je u svom nalazu da firma “FH Srebrena malina” nije bila kredibilna za uvoz respiratora. Do tog zaključka, kako je pojašnjavala i danas u sudnici došla je na osnovu analize transakcijskih računa firme “FH Srebrena malina” za 2017, 2018. i 2019. godinu.

-Što se tiče parametara, vidi se da “FH Srebrena malina” nije imala kredibilitet da uveze respiratore. Prihodi su bili bliski troškovima, odnosno rashodima – kazala je Jovičić.

Jovičić je pojasnila da je kao parametar za poslovni kredibilitet te firme uzela opštu likvidnost u period te tri godine, te je ocijenila da firma ni u jednoj od te tri godine nije bila likvidna, te da se minus na računima pokrivao kreditima.

NEMA RELEVANTNE DOKUMENTACIJE ZA 100.000 BLAGAJNIČKOG MAKSIMUMA

Ona je konstatirala da je iznos kapitala “FH Srebrene maline” gotovo u stopostotnom iznosu iz tuđih izvora, te je kao primjer navela da su u 2019. godini izvori iz tuđeg kapitala 33 puta veći.

Jovičić je danas morala najviše pojašnjavati dio iz nalaza koji se odnosio na podizanje gotovine u iznosu od 111.000 KM s računa “FH Srebrena malina” na ime blagajničkog maksimuma.

Ona je kazala da je vidjela da postoji odluka na iznos od 120.000 KM za blagajnički maksimum, kao i dokument koji se odnosi na raspodjelu tih sredstava za otkup malina. Međutim, kako je navela za to nije pronašla dokumentaciju koja je validna, odnosno sačinjena u skladu s propisima.

– Nije potpisan blagajnički maksimum, potpisa nema ni na nalogu za uplatu i isplatu i nema relevantne dokumentacije gdje su ta sredstva otišla – navela je Jovičić.

Nalaz vještakinje Jovičić u unakrsnom ispitivanju pokušali su pobiti Fikret Hodžić i njegova advokatica Mirna Avdibegović.

Advokatica Avdibegović je pitala Jovičić da li se može saglasiti s njom da u godinama za koje je vršena analiza poslovanja “FH Srebrena malina” nije iskazano negativno poslovanje te firme, na što je vještak odgovorila potvrdno.

Također, Jovičić se saglasila s konstatacijom Avdibegović da je tekuća imovina “Maline” tokom analiziranih godina poslovanja rasla u nadolazećim godinama u odnosu na prethodne.

Advokatica Avdibegović je kazala i da u kapital firme ulazi i imovina, a da to nije navedeno u nalazu, te je kazala da “FH Srebrena malina” na ime imovine ima uknjiženu i hladnjaču za koju je kazala da je vrijedna pola miliona maraka.

Jovičić je kazala da bi ta hladnjača trebala biti knjižena kao osnovno sredstvo, a ne kapital.

Avdibegović je vještakinju Jovičić pitala i da li je ona analizirala pokazatelje profitabilnosti prosjeka industrijske grane, tvrdeći da je u tretiranim godinama kod “FH Srebrena malina” zabilježen rast.

Na ovo je Jovičić odgovorila:

– Nije bilo potrebe da to radim. Kako su onda druge grane poslovale ako je s ovakvim poslovanjem kod “FH Srebrena malina” zabilježen rast – zapitala se Jovičić.

Ona je odgovarajući na pitanje Avdibegović da li je radila analizu neto marže, kazala da joj ni taj podatak nije trebao kako bi ispunila zahtjev po kojem je radila vještačenje.

Advokatica Avdibegović je od vještakinje Jovičić tražila i da joj kaže na koji akt i propis se referirala kada je ocijenila da “FH Srebrena malina” nije kredibilna za uvoz respiratora.

Na odgovor vještaka da je već rekla da je ta firma bila zadužena i u kreditima, Avdibegović je pitala: “Gdje piše da lice koje je zaduženo ne može nabaviti respiratore”, na što je vještakinja Jovičić odgovorila: ”Ovo je prezaduženost”.

Avdibegović je insistirala na tome da je “FH Srebrena malina” uspješno obavila svoj zadatak uvoza respiratora.

– Lice za koje tvrdite da nije kredibilno je uspjelo nabaviti i uvesti respiratore i ispuniti sve obaveze – kazala je Avdibegović.

Jovičić je kazala da je to tačno, ali da ta firma to nije učinila sa svojim sredstvima nego s onima dobijenim od FUCZ-a , te da još uvijek ima dio dugovanja prema špediciji i za ležarinu respiratora, a na konstataciju odbrane da je to zbog blokade računa, vještak se nije mogla izjasniti da li je to razlog dugovanja.

Posebno je danas bilo zanimljivo pitanje advokatice Fikreta Hodžića, a i samog vlasnika “FH Srebrena malina”, koji su vještaka Jovičić pitali da li joj je u materijalima potrebnim za vještačenje dostavljen ugovor o posredovanju.

ODBRANA NAJAVLJUJE DA ĆE DOVESTI SVOG VJEŠTAKA

Na ovo pitanje je reagirao tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić koji je pitao o kojem je konkretno ugovoru o posredovanju riječ.

Tada je advokatica Avdibegović kazala da misli na ugovor o posredovanju između firmi “FH Srebrena malina” i “”BTL Medical Montenegro “ iz Crne Gore koji prema njenim riječima iznosi na 150.000 eura u korist crnogorske firme.

Kada je vještak Jovičić kazala da nije upoznata s postojanjem takvog ugovora, te da na računima nema takvog plaćenog iznosa, advokatica Avdibegović je pitala “ako se zaključi ugovor da li je to trošak i da li bi da je vještak imala taj ugovor to u nalazu povećalo troškove” firme “FH Srebrena malina”.

Jovičić je kazala da je to pravno pitanje i da ona takav ugovor nije vidjela. Također, potvrdila je da takav iznos nije proknjižen.

Spominjanje posredničkog ugovora s crnogorskom firmom zanimljivo je s više aspekata. Podsjećanja radi, “FH Srebrena malina” imala je jedan ugovor s firmom “BTL Medical Montenegro”, međutim skoro dvije godine se negira da je taj ugovor realiziran i da je Sanja Lekić , vlasnica te firma imala bilo šta s nabavkom respiratora za FBiH.

Također, Goran Petrović, advokat crnogorske firme BTL Medical i vlasnice ove firme Sanje Lekić za jednu TV kuću u BiH u maju 2020. godine kazao je između ostalog: “Srebrena malina nama ništa nije uplatila. Mi nismo profitirali, nismo uzeli proviziju ni od Kineza, ni od Maline!

Danas se pak od odbrane Fikreta Hodžića i njega samog moglo čuti da taj ugovor postoji i da je vrijedan 150.000 eura. S ovim navodom odbrana očigledno želi smanjiti iznos zarade koji je “Malina” imala od uvoza respiratora.

Avdibegović je pitala svjedokinju i da li joj je Tužilaštvo dostavilo potvrdu o izuzimanju 87.000 KM iz blagajne “FH Srebrene maline”, na što je ona kazala da nije imala taj dokument.

Odbrana Hodžića, a i on sam, tvrde da u nalazu nije naveden podatak o plaćenom porezu na dobit, koji je prema Hodžićevim tvrdnjama oko 40.000 KM.

Vještakinja Jovičić kazala je da se taj porez obračunava na ukupnu dobit firme i na kraju godine. Inače, Jovičić je analizirala uplate i isplate u period od aprila do kraja juna 2020.godine.

Hodžić je pitao vještakinjuu da li ona zna kolika je bila marža “FH Srebrene maline” za posao nabavke respiratora vrijedan od 10.530.000 KM, te je pitao da li bi se ona saglasila ukoliko on kaže da je to sedam posto.

Jovičić je na ovo odgovorila pitanjem Hodžiću “A, zašto ste u svojoj kalkulaciji naveli da je marža oko 27 posto?”

Konstatovano je da se vještakinja nije bavila maržom u procentima, ali je kazala da je došla do podatka da ne postoji ograničenje marže za nabavku medicinske opreme.

Hodžić je od vještakinje tražio i da mu odgovori na pitanje : “Koja to firma na svom računu ima 10 miliona KM”, aludirajući na njen nalaz da “Malina” nije imala sredstava za kupovinu respiratora, ali predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović, kazala je da Jovičić ne mora odgovoriti na to pitanje.

Osporavajući niz navoda iz nalaza vještakinje Stamene Jovičić, odbrana Fikreta Hodžića, a i on sam, najavili su da će pozvati svog vještaka ekonomske struke .

Advokatica Marsela Bajramović, koja zastupa drugooptuženog Fahrudina Solaka, vještakinji Jovičić prezentirala je izvod o uplati sredstava iz budžeta FBiH na račun firme “FH Srebrena malina”, te je tražila da joj vještakinja potvrdi da se u dijelu teksta na uplatnici navodi da se uplata vrši za nabavku respiratora i da je nalogodavac znao za što se vrši plaćanje, na što je vještakinja odgovorila riječima: “Tako je”.

Suđenje će biti nastavljeno 9. februara.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.