Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istražna komisija

Sabina Sarajlija i Milanko Kajganić pozvani na saslušanje u Parlamentu BiH

Sarajlija Kajganić

Nakon osam mjeseci zasjedala Privremena istražna komisija. Mektić i Borenović izjavili da do daljnjeg neće glasati

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održala je danas redovnu sjednicu, osam mjeseci nakon što je posljednji put zasjedala.

Piše: A. DUČIĆ

Donesena je odluka da se na narednu sjednicu na saslušanje pozovu v. d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić i glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija. Riječ je o prijedlogu predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta.

-Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić upravo je ovdje priznala da ne koristi CMS sistem što je direktno dovelo do pokretanja disciplinskog postupka protiv nje, a potom i njene smjene. Možda bi bilo preuranjeno da smo gospodina Kajganića koji je tek bio došao tada zvali, jer ćemo sada imati puno bolju sliku i to će biti od ogromne važnosti za Komisiju i izvještaj – kazao je Arnaut.

Dodao je da poziv Sarajliji ide zbog činjenice da pravosuđe u Kantonu Sarajevu zbog važnosti ovog kantona ima ogromnu odgovornost.

Član Komisije Dragan Mektić rekao je da će biti interesantno od Kajganića čuti kakvo je stanje zatekao u Tužilaštvu BiH i tražit će se i njegovo viđenje kako izaći iz trenutnih problemima kada je riječ o pravosuđu. Istog mišljenja je bio i član Komsije Zukan Helez.

– Ja ne vidim nekog brzog raspleta kada je riječ o trenutnoj situaciji, koja prijeti raspadu države BiH, a ključna osoba u državi je glavni državni tužilac i može mnoge stvari spriječiti na vrijeme. Zato je na njemu ogromna odgovornost, možda da ga i ohrabirmo da uradi neke stvari – kazao je Helez.

Mektić i Borenović najavili su da do daljnjeg neće glasati uzme li se u obzir da poslanici s područja RS već duže ne glasaju u državnim institucijama a zbog bojkota koji je nastao zbog Inzkovog nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH.