Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za dvije godine ministrica Ankica Gudeljević na “budžetske jasle” dovela 19 osoba

ankica gudeljevic ss (1)

Prema posljednjim podacima Ureda za reviziju institucija BiH u Ministarstvu civilnih poslova BiH na kraju 2020. godine bile su zaposlene 142 osobe. Prema istom izvoru, na plate i naknade, te naknade troškova zaposlenih u ovom ministarstvu u 2020. godini potrošeno je oko 4,6 miliona KM

Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tražio je od Ministarstva civilnih poslova podatke o tome koliko je osoba zaposleno u tom ministarstvu u vrijeme dosadašnjeg mandata ministrice Ankice Gudeljević, te po kojem su osnovu i na koje pozicije uposleni.

S.DEGIRMENDŽIĆ

U odgovoru Ministarstva civilnih poslova navodi se da je ministrica Gudeljević na tu poziciju imenovana u decembru 2019. godine, a dostavljen je tabelarni prikaz uposlenih od tog perioda do kraja 2021. godine iz kojeg je vidljivo na koje pozicije je dovedeno ukupno 19 osoba.

S obzirom na to da je Ankica Gudeljević na poziciju ministrice imenovana u decembru 2019. godine, to znači da je tokom 2020. i 2021. zaposlila čak 19 osoba u ovom Ministarstvu.

Uglavnom je riječ o savjetnicima i drugom osoblju u Ministarstvu čiji je angažman neposredno vezan za poslove u kabinetu ministrice Gudeljević ili u kabinetu njenog zamjenika, kao što su sekretari, vozači, pomoćnici…

Premda se navodi da je njihov mandat vezan za onaj ministrice i njenog zamjenika, iz dosadašnjeg iskustva i prakse u gotovo svim državnim institucijama, jasno je da je ovakav način zapošljavanja često put do konačnog “uhljebljenja” stranačkih kadrova na “budžetskim jaslama”, jer poznato je da se u međuvremenu upravo na pozicije koje su bile privremenog karaktera raspišu konkursi za trajno zaposlenje koje dobiju upravo osobe koje su ušle u državne institucije kao savjetnici ili raznorazni pomoćnici.

Od navedenih 19 osoba, njih sedam su zaposleni na određeno vrijeme po projektima podrške Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Iako je Magazinović pitao i koji su iznosi plata novouposlenih, odnosno, naknada ukoliko je riječ o zaposlenjima po ugovorima o djelu, taj odgovor iz Ministarstva civilnih poslova ovom poslaniku nisu dostavili.

Prema posljednjim podacima Ureda za reviziju institucija BiH u Ministarstvu civilnih poslova BiH na kraju 2020. godine bile su zaposlene 142 osobe. Prema istom izvoru, na plate i naknade, te naknade troškova zaposlenih u ovom ministarstvu u 2020. godini potrošeno je oko 4,6 miliona KM.