Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajinski predsjednik

Zelenski pozvao na “maksimalne” sankcije protiv Rusije

zelenski facebook

Kazao je da sankcije, među kojima su naftni embargo, blokiranje svih ruskih banaka i potpuni prekid trgovine s Rusijom, treba dodatno pooštriti kako bi se zaustavila ruska agresija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na “maksimalne” sankcije protiv Rusije tokom virtualnog obraćanja Svjetskom ekonomskom forumu političkih i poslovnih čelnika u švicarskom gradu Davosu.

Kazao je da sankcije, među kojima su naftni embargo, blokiranje svih ruskih banaka i potpuni prekid trgovine s Rusijom, treba dodatno pooštriti kako bi se zaustavila ruska agresija.

– Ovo su sankcije kakve bi trebale biti – one bi trebale biti maksimalne kako bi Rusija i svaki potencijalni agresor koji želi da pokrene brutalni rat protiv svog susjeda trebao znati o trenutnim posljedicama svojih akcija – izjavo je Zelenski.

Kazao je da treba uspostaviti presedan koji bi bio na snazi u decenijama koje dolaze. Također je insistirao na potpunom povlačenju stranih kompanija iz Rusije kako bi se spriječilo finansiranje rata, i da Ukrajini treba finansijska pomoći od najmanje pet milijardi dolara mjesečno, prenosi AP.