Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

“Lege Artis” obilježava deset godina rada velikim rođendanskim koncertom

plakatn (1)

9. juna u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK nastupiće slavljenički, mješoviti hor MOC „Lege Artis“, te istaknuti solisti, koji su sve ove godine uz članove ovog društva

Kada je prije deset godina rođena ideja da se na jednom mjestu okupi grupa entuzijasta i zaljubljenika u horsko pjevanje, ni sami osnivači nisu znali da će to s vremenom postati jedna velika muzička porodica.

Deset godina poslije, kada obilježavaju deceniju uspješnog postojanja i rada u svojoj biografiji imaju preko četrnaest međunarodnih nagrada, utemeljenje jednog od najrespektabilnijih međunarodnih horskih šampionata u regiji, te veliki broj veličanstvenih koncerata, na visokom umjetničkom nivou.

Upravo zbog toga odlučili su da i svoj deseti rođendan obilježe na sceni, uz svoju vjernu publiku.

„Ove godine naš horski šampionat, koji je inače takmičarskog karaktera, odlučili smo modifikovati, kako bi slavlje u povodu našeg desetog rođendana bilo ponajviše oda prijateljstvu i umjetnosti. Stoga će centralna svečanost ovogodišnjeg Horskog šampionata „Lege Artis“ zapravo biti veliki svečani koncert, koji organizujemo zajedno sa svojim prijateljima, koji su sve ove godine sa nama“ – ističe Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac MOC „Lege Artis“.

9. juna u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK nastupiće slavljenički, mješoviti hor MOC „Lege Artis“, te istaknuti solisti, koji su sve ove godine uz članove ovog društva.

Program je koncpiran u nekoliko cjelina, duhovnu, tradicionalnu, festivalsku, te dio koncerta simboličnog naziva „Budućnost Lege Artis – a“, na kojem će nastupiti najmlađi ansambl ovog društva, njihov dječiji hor.
Kao solisti na pomenutom koncertu nastupiće Sarah Skopljak, Jakša Perović i Slađana Dedić.

Ova svečanost biće i prilika da se iz MOC „Lege Artis“ zahvale pojedincima i institucijama, koji su proteklu deceniju omogućili da društvo uspješno funkcioniše i kvalitetno unapređuje kulturnu ponudu grada i regije.
Drugog dana šampionata, 10. juna, biće upriličen koncert dječijeg hora, namijenjen najmlađim sugrađanima.

Iz „Lege Artisa“ pozivaju svoju vjernu publiku da im kao i do sada pruže nesebičnu podršku i da zajednički proslave deceniju uspješnog djelovanja i promocije horske muzike, kako u Bosni i Hercgovini, ali i širom Evrope i svijeta. Zahvaljujući Lege Artisu, tokom proteklih deset godina u Tuzli je boravilo i pjevalo više hiljada horskih pjevača sa nekoliko kontinenata, te je misija postavljena prije deset godina, prilikom osnivanja društva, ispunjena u potpunosti. Kompletna manifestacija godinama se organizuje uz suorganizaciju sa Bosankskim kulturnim centrom TK. A ulaz za sveposjetioce je slobodan.