Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goražde

Sirbubalo: Konstituirajuća sjednica Skupštine BPK-a nakon certifikata o dodjeli mandata

Aida Sirbubalo

“Imamo najave da bi certifikati mogli stići do kraja ove sedmice tako da bi sjednica mogla biti zakazana već u narednoj”, rekla je predsjedavajuća kantonalnog parlamenta u aktuelnom sazivu

Konstituirajuća sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će zakazana nakon što novoizabrani poslanici od Centralne izborne komisije (CIK) BiH dobiju certifikate o dodjeli mandata – potvrdila je Feni predsjedavajuća kantonalnog parlamenta u aktuelnom sazivu Aida Sirbubalo (DF).

Pojasnila je da je poslovnikom o radu Skupštine BPK Goražde, zakazivanje konstituirajuće sjednice predviđeno u roku od deset dana od dana dobijanja certifikata.

– Imamo najave da bi certifikati mogli stići do kraja ove sedmice tako da bi sjednica mogla biti zakazana već u narednoj. Na konstituirajućoj jednici dodjeljuju se mandati, a potom slijedi formiranje klubova naroda te izbor rukovodstva skupštine, kao i formiranje privremenih komisija za budžet i izbor i imenovanje. Naredni korak je izbor delegata u Dom naroda, pa vidjećemo u kojem pravcu će sve to ići – pojasnila je Sirbubalo.

Naglasila je da su svi rokovi jasno precizirani, ocjenjujući da će oni biti i ispoštovani.

– Nikome nije u interesu da se odugovlači s procedurama, posebno zbog činjenice da je sve definisano kada su u pitanju rokovi za konstitisanje vlasti – napomenula je Sirbubalo.