Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Još dva sarajevska policajca osuđena na zatvorske kazne

mup-hnk-policija

Osuđena dva policajca neće moći obavljati posao policijskih službenika u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim dva policajca Jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

Krivim su proglašeni Radenka Palangetića zbog krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi. Kao i Adis Arnaut zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.

Palangetić je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i pet mjeseci

Arnaut je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i jedan mjesec. Istovremeno, zabranjeno im je i obavljanje posla policijskih službenika u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.

Oba policajca teretila su se da su tokom obavljanja zadataka, a u zavisnosti od patrolnog sastava od juna do polovine augusta 2020. godine prilikom saobraćajnih kontrola od vozača koji su počinili saobraćajni prekršaj zahtijevali i primili, između ostalog, novac kako ih ne bi uopće sankcionirali ili bi im izdali prekršajni nalog s blažim kaznama, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je 23. marta optužnice protiv 17 policijskih službenika Jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

Optužnicama su obuhvaćene ukupno 282 koruptivne krivično-pravne radnje koje su policijski službenici počinili.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva KS optuženi su tada: Đurica Aleksandar (31 tačka optužnice), Kozić Alen (14 tačaka), Sipović Elvir (19 tačaka), Bulbul Amel (8 tačaka), Delić Alen (23 tačke), Čalija Hajrudin (38 tačaka), Golijanin Miran (43 tačke), Pečenica Gojko (11 tačaka), Hasanspahić Emrah (8 tačaka), Ibišević Alem (9 tačaka), Palangetić Radenko (14 tačaka), Bihorac Damir (16 tačaka), Muslić Midhat (5 tačaka), Skenderović Mensur (14 tačaka), Đulović Nizamir (16 tačaka), Gljiva Nedim (8 tačaka) i Arnaut Adis (5 tačaka).

Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova KS, uhapšeni su 12. i 13. augusta u policijskoj akciji “Dar 1”. Hapšeni su na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zeničko-dobojskog kantona.

Osumnjičeni su tokom istrage bili u pritvoru šest mjeseci.

Osuđen i Gljiva

Općinski sud u Sarajevu 2. decembra prošle godine, u istom slučaju, proglasio je krivim policajca Jedinice za saobraćaj MUP-a KS Nedima Gljivu zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.

Prvostepeno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i sedam mjeseci.

Istovremeno, zabranjeno mu je i obavljanje posla policijskog službenika u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.