Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PFBiH

Kandidat SDA i DF-a je Refik Lendo

230117_dom_naroda_fbih_71660

Zukić je napomenuo da je većina propisana Ustavom, te da ovaj prijedlog treba da podrži većina onih koji su prisutni i koji glasaju, u prvom krugu

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Muamer Zukić (SDA) izjavio je novinarima da je taj klub konstituiran, izabran predsjednik kluba te da su utvrdili prijedlog ovog kluba za rukovodstvo Doma naroda, a to je Aida Obuća, bivša premijerka Bosansko-podrinjskog kantona.

Kada je u pitanju predsjednik/potpredsjednik Federacije BiH, kaže da su uputili prijedlog te da je 13 delegata – 12 iz SDA i jedan delegat Demokratske fronte, potpisalo prijedlog za predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH, a to je Refik Lendo.

– Ja sam kao predsjednik kluba potpisao tu kandidaturu i on je već upućen u proceduru, tako da smo prekinuli rok od 30 dana koji je tekao, a vezan je za ovaj prvi krug predlaganja predsjednika/potpredsjednika FBiH – naveo je Zukić.

Dodao je da nakon toga ide dalja procedura prema prema Predstavničkom domu koji u roku od 30 dana treba da se očituje o ovom prijedlogu.

Zukić je napomenuo da je većina propisana Ustavom, te da ovaj prijedlog treba da podrži većina onih koji su prisutni i koji glasaju, u prvom krugu.

– Ukoliko u roku od 30 dana ne bi bila osigurana takva većina, u drugom krugu bi prošao onaj prijedlog koji ima najviše glasova. Vidjet ćemo hoće li biti još prijedloga. Teoretski nije moguće, s obzirom na to da je 13 delegata potpisalo na jednoj strani, tako da nije moguće da će biti druga lista. Bit će jedna lista, tako da će u tom drugom krugu u Predstavničkom domu ta jedna lista dobiti podršku i to će proći Predstavnički dom. Sasvim je to danas izvjesno – kazao je Zukić.

Dodao je da će taj prijedlog onda doći na Dom naroda i u roku od 30 dana Dom naroda se treba očitovati.

– Ukoliko se ne očituje, odnoso ukoliko ne da podršku takvom prijedlogu, smatrat će se da je usvojen onaj prijedlog koji je prošao Predstavnički dom, a prošao je onaj koji dobije najviše glasova – kazao je Zukić.

Što se tiče daljih aktivnosti, pojasnio je da predsjednik i potpredsjednici Federacije predlažu Vladu.

– To je ta većina na drugom nivou. Dakle, većina u Parlamentu FBiH je višeslojna. Ona podrazumijeva četiri sloja, četiri nivoa. To su većine na nivou Predstavničkog doma i Doma naroda, na nivou klubova, u ovom slučaju Kluba Bošnjaka. Tu prvu većinu koju je neko trebao imati, imali smo mi, SDA i DF. Nije imao niko drugi – naveo je Zukić.

Kaže da oni nikoga ne blokiraju, već koriste pravo većine da donesu odluku i da predlože.

– Izvan SDA i DF ne postoji kapacitet da se predloži Vlada FBiH. Tako da ne možemo govoriti o blokadama. Mi nikoga nećemo blokirati. Neka formira vladu ko god može. Bez ove dvije većine ne može je formirati. To nisu blokade, to je pravo većine – mišljenja je Zukić.