Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Počeo prvi upisni rok za prvačiće, traje do kraja februara

prvacici skolarci ks

Dokumentacija koja je neophodna za upis djece može se dostaviti odmah pri upisu djeteta, ali i naknadno

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 33/21) definisano da se upis u redovnu školu obavlja u februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u augustu.

Tako se upis djece u prvi razred za školsku godinu 2023/2024. u Kantonu Sarajevo obavlja u periodu od 1. februara do 28. februara 2023. godine (prvi upisni rok).

Dakle, roditelji djecu u ovom upisnom roku mogu prijaviti do utorka, 28. februara.

Dokumentacija koja je neophodna za upis djece može se dostaviti odmah pri upisu djeteta, ali i naknadno.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je o upisu učenika u februarskom roku izvijestilo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Domove zdravlja u Kantonu Sarajevo uz molbu da planiraju organizaciju i realizaciju aktivnosti, radi izdavanja dokumentacije koja je neophodna za upis djece u prvi razred osnovne škole (ljekarsko uvjerenje).

Iz Ministarstva su naglasili da su shodno članu 54. stav 6. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo“ br. 23/17, 33/17, 30/19, 34/20 i 33/21) saglasni sa upisom učenika sa školskih područja koja ne pripadaju upisnom području škole, a na zahtjev roditelja/staratelja, ukoliko škola može ispoštovati Pedagoške standarde i normative za osnovnu školu, odnosno ukoliko škola ima kadrovske i prostorne kapacitete.