Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Modena

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na talijansku vojnu akademiju

osbih oruzane snage bih vojnici fena

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ocjenom „vrlo dobar“

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u danas je raspisalo konkurs za prijem na Akademiju Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije u Modeni.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ocjenom „vrlo dobar“ i koji na dan 30. septembra 2024. neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine. Na školovanje u toj akademiji kopnene vojske biti će primljen jedan kadet ili kadetkinja, za rod – artiljerija.

Za prijem se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika i dobra tjelesna pripremljenost. Detaljni uvjeti natječaja objavljeni su na službenoj web-stranici MOBiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi (shorturl.at/bpDEU) i Postani pripadnik OSBiH (shorturl.at/dy014). Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Odabrani kandidat ili kandidatkinja prvo će biti upućeni na vojnu školu talijanskog jezika, koju će pohađati od aprila do septembra 2023. u Italiji, nakon čega će na vojnoj akademiji u Modeni pohađati trogodišnje školovanje.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kadet@mod.gov.ba, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.