Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Atrakcija

Veliki interes posjetilaca za Trebevićku žičaru, prednjače stranci

Trebevićka žičara
Foto: Fena

Prema podacima kojima raspolaže JP Sarajevo d.o.o., od početka rada Trebevićke žičare zaključno s 30. aprilom 2023. godine izdato je 1.417.443 karata

Interes posjetilaca za Trebevićku žičaru i u ovoj godini je veliki te je za samo četiri mjeseca prodato 85.638 karata. Ako to usporedimo sa istim periodom prošle godine zabilježeno je povećanje vožnji za čak 8.333 – kazala je Feni Džena Zeničanin iz Sektora marketinga i promocije JP Sarajevo d.o.o..

S druge strane, kako je kazala, u prva četiri mjeseca od prodatih karata naplaćeno je sa PDV-om 967.757 KM, što je više za 205.685 KM u odnosu na prošlu godinu.

Povećan broj penzionera i djece

Govoreći o tome da li je više stranaca ili domaćih turista koji posjećuju žičaru, Zeničanin je kazala kako prednjače stranci.

-Ako pogledamo statistiku, u 2023. godini prednjače stranci koji su u četiri mjeseca ostvarili 11.635 vožnji, a nešto manje vožnji ostvarili su domaći gosti – kazala je Zeničanin.

Istakla je da je u isto vrijeme znatno povećan broj penzionera koji su imali popust na cijenu povratne karte, kao i djece do sedam godina koji ne plaćaju kartu.

-Ono što posebno raduje je činjenica da je naš grad postao nezaobilazna destinacija na turističkoj karti tako da dolaze turisti s različitih strana svijeta, pa tako je i Trebevićka žičara nezaobilazna destinacija. Od početka ove godine prednjače posjetioci koji dolaze iz regiona i to iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, naši standardni gosti iz arapskih zemalja, a primijetan je veći broj Kineza i Azijata općenito. U posljednje vrijeme imamo i goste iz Indije koji nisu ranije dolazili – ističe Zeničanin.

Prema podacima kojima raspolaže JP Sarajevo d.o.o., od početka rada Trebevićke žičare zaključno s 30. aprilom 2023. godine izdato je 1.417.443 karata.

Radi 365 dana u godini

Iz ovog preduzeća naglašavaju da su veoma zadovoljni posjetama Trebevićkoj žičari te da je to atrakcija koju skoro svaki turista posjeti na svom putovanju i odmoru.

-Zanimljiva je i činjenica da posjeta Trebevićkoj žičari ne ovisi o godišnjem dobu jer radimo i pružamo usluge svih 365 dana. Pored turista, tu su svakako i stalni domaći gosti koji koriste svaki slobodan trenutak da provedu na čistom zraku, a vožnjom žičarom im treba 10 tak minuta da iz grada stignu na Trebević – kaže Zeničanin.

Naglašava da je u pogledu statistike prošla godina bila najuspješnija od otvaranja Trebevićke žičare jer je prodato 358.662 karata od toga prevezeno je 17.000 djece besplatno.

Govoreći o planovima u narednom periodu, Zeničanin navodi da se kontinuirano radi na osmišljavanju i pripremi novih sadržaja na žičari kako bi posjetiocima boravak bio što ugodniji.

-Jedan od važnijih projekata u ovoj godini je i projekt ambijentalnog uređenja parka na Trebeviću. Konačno će naši sugrađani, ali i svi gosti Sarajeva dobiti lijep i uređen park za sve generacije sa mobilijarom za odmor i zabavu. Vjerujemo da će ovaj park biti i razlog više za izlet žičarom na Trebević – kazala je Zeničanin.