Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Program podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH

IMG_7546IMG_7546
Foto: I. Kralj

EU i Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ danas su u Sarajevu predstavili Program podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, ukupne vrijednosti 24 miliona evra, čiji je cilj pomoć tim preduzećima da modernizuju proizvodne kapacitete i usklade poslovanje sa direktivama EU.

Martin Schieder iz Delegacije EU u BiH izjavio je će EU sa četiri miliona evra podržati kreditnu liniju EBRD usmjerenu na poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH.

Prema njegovim riječima, od vlasti BiH se očekuje da ubrzaju neophodne ekonomske reforme, te da uspostave efikasniji sistem koji će uskladiti institucionalni i pravni okvir za konkurentnost malih i srednjih preduzeća.

IMG_7538IMG_7538

“Ovaj projekat obezbijediće pomoć za oko 50 malih i srednjih preduzeća u BiH da bi unaprijedili proizvodne kapacitete, te da bi uskladili rad sa direktivom EU u oblasti zaštite okoline, zaštite na radu, te kvaliteta proizivoda”, rekao je Schieder novinarima.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić ocijenio je da proizvodi i usluge u BiH imaju kvalitet, ali da na njihovu konkuretnost utiču brojna opterećenja.

“Da imamo kvalitet i znanje pokazuje naša spoljnotrgovinska razmjena koja je iz godine u godinu veća”, rekao je Bojić i dodao da je EU najveći spoljnotrgovinski partner BiH, što govori o kvalitetu domaćih proizvoda.

Prema njegovim riječima, bolja infrastruktura i bolje povezivanje između privrednika u BiH pomoglo bi poboljšanju konkurentnosti domaćih proizvoda.

IMG_7543IMG_7543

Kao otežavajuću okolnost za domaću proizvodnju, Bojić je naveo kvote koje EU i druge zemlje pokušavaju uvesti BiH.

“Spoljnotrgovinska komora BiH ima zadatak da pomaže privrednicima i mi ćemo se oduprijeti tome”, poručio je Bojić.

S ciljem podrške malim i srednjim preduzećima da prevaziđu različite barijere prilikom realizacije investicija u poboljšanja, EBRD je partnerskim bankama u BiH omogućio kreditnu liniju od 20 miliona evra.

Malim i srednjim preduzećima biće odobravani krediti za finansiranje poboljšanja proizvodnih i poslovnih procesa do maksimalno milion evra, pri čemu je za uspješno realizovane i verifikovane projekte predviđen grant od 15 odsto vrijednosti kredita.