Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori za Mostar će biti raspisani kada se steknu zakonski uslovi

izbori cik33

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je danas na sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH 2. oktobra ove godine.

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da se izbori raspisuju za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština opština u RS-u, 131 načelnika u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u RS-u (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), deset gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Šantić je istaknuo da CIK BiH nije mogao donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

– S tim da smo u današnjoj odluci također konstatovali da će izbori za izbor vjećnika u Vijeće Grada Mostara biti raspisani kada se za to steknu zakonski uslovi – naveo je Šantić.

Za održavanje lokalnih izbora bit će potrebno oko osam miliona KM. U budžetu institucija BiH osiguran je iznos od četiri miliona KM, a preostala oko četiri miliona KM su dužne da osiguraju jedinice lokalne samouprave.

– CIK BiH je sinoć u ponoć napravio presjek biračkog spiska. Ukupan broj birača trenutno u BiH sa sinoćnjim presjekom 3.345.486 birača – kazao je Šantić.