Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska banka zadovoljna realizacijom projekta BEEP

FNA_21555

U sklopu redovitih aktivnosti misije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini upriličen je posjet Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, a povod je bio nedavno pokrenuti projekat “Energetska učinkovitost u BiH” za Federaciju BiH (BEEP – Bosnia Energy Efficiency Project).

Riječ je najvećem projektu energetske učinkovitosti u Bosni i Hercegovini, a sastanku su prisustvovali federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, task team leader projekta uime Svjetske banke Jari Vayrynen, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH Mustafa Čopelj, te predsjednik Upravnog odbora projekta Adnan Efendić.

Vayrynen je uime Svjetske banke izrazio zadovoljstvo dosadašnjim učincima, pohvalio rad implementacione jedinice projekta, te najavio da je Svjetska banka spremna podržavati ovaj projekat investicijski i savjetodavno u budućem periodu.

– Više smo nego zadovoljni dinamikom i implementacijom projekta, osobito imajući u vidu kašnjenja iz proceduralnih razloga. Uz aktivnosti na obnovi javnih objekata, jako je važno da kroz ovaj projekat implementiramo i mehanizam održivog sistema financiranja iz štednje ostvarene upravo učincima energetske učinkovitosti.

U budućnosti bi bilo dobro i kreirati slične projekte za građane, odnosno za stambene objekte gdje je također veliki potencijal za uštede – zaključio je ministar Martić.

U okviru misije Svjetske banke realizirana je i posjeta Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, kao i obilazak Klinike za ortopediju i traumatologiju na kojoj su radovi već u toku. Predstavnici Svjetske banke su imali priliku upoznati se i s predstavnicima UKC Sarajevo koji su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom.

Predstavnici UKC Sarajevo su upoznali predstavnike Svjetske banke i s planovima UKC Sarajevo kada su u pitanju infrastrukturni projekti.

– U tijeku je implementacija mjera energetske učinkovitosti na tri klinička centra (Mostar, Tuzla i Sarajevo). Konkretno, na objektu Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Sarajevo radovi se odvijaju prema planiranoj dinamici uz punu podršku korisnika i do sada je izvršena zamjena oko 95 posto otvora, završeno je oko 50 posto fasaderskih radova, a u narednim danima je planiran i početak ugradnje termostatskih ventila.

Napominjemo da se radovi odvijaju profesionalno, u skladu sa pravilima struke, te da se vrši ugradnja izuzetno kvalitetnih materijala, prozora i vrata u što su se danas mogli uvjeriti i predstavnici Svjetske banke –  kazao je Čopelj.

BiH je prepoznala značaj energetske učinkovitosti, te je u cilju ostvarenja ekonomske održivosti projekata energetske učinkovitosti i procesa pridruživanja Evropskoj uniji, pristupila financiranju projekta “Energetska učinkovitost u Bosni i Hercegovini” (BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke, odnosno Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA). Riječ je o najvećem projektu energetske učinkovitosti u BiH u okviru kojeg će se u naredne tri godine investirati ukupno 32 miliona američkih dolara, od čega je Federaciji BiH dodijeljeno 19,23 miliona američkih dolara, javlja Via media.