Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raspušten Hrvatski sabor, novi izbori vjerovatno početkom septembra

hrvatski sabor

Odlukom koju je podržala većina zastupnika Sabor Republike Hrvatske je danas donio odluku o samoraspuštanju, a odluka na snagu stupa 15 srpnja, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluku o samoraspuštanju Sabora podržala je većina, od 137 zastupnika. Raspuštanje Sabora zatražio je u prošli petak ukupno 91 zastupnik u osam odvojenih prijedloga.

Predsjednik Sabora Željko Reiner uvrstio je ovaj prijedlog kao prvu točku dnevnoga reda, unatoč spekulacijama kako bi se sa tim moglo odugovlačiti.

Sjednici Sabora na kojoj je donesena odluka o njegovom samoraspuštanju nazočilo je 140 zastupnika, što je bilo dovoljno za kvorum. Inače, odluku je podržalo 137 zastupnika, dva su zastupnika bila protiv, a jedan suzdržan.

Sabor će službeno prestati sa radom 15. srpnja, nakon čega slijedi rok od najmanje 30, a najviše od 60 dana do raspisivanja prijevremenih izbora.

Većina zasad zastupa stav kako bi izbore, zbog veće izlaznosti, najbolje bilo održati 4. rujna, no konačna odluka je na predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović .

Sabor je raspušten na sugestiju hrvatske predsjednice koja je nakon konzultacija sa predstavnicima stranaka i saborskih klubova pozvala predsjednika Sabora Željka Reinera da to učini što prije.

Na početku sjednice, predsjednik Sabora pozvao je zastupnike da minutom šutnje odaju počast svibanjskim žrtvama u spomen na atentat na Stjepana Radića i hrvatske zastupnike kojega je počinio Puniša Račić u Jugoslavenskoj skupštini 1928. godine.