Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Srbije više ne možete izaći ako imate neplaćenu kaznu?

granicna-policija-srbije

Svi oni koji se nisu odazvali na poziv suda ili platili kaznu koju su zaradili tokom boravka u Srbiji, imat će problem prilikom napuštanja te države. Čak bi mogli biti i lišeni slobode na granici.

Naime, oni kojima je u sistemu zavedeno da su počinili prekršaj, a nisu se odazvali na poziv suda ili platili kaznu ako im je izrečena na licu mjesta, mogli bi da imaju problem da napuste Srbiju.

– Bio sam svjedok da su putnika sa Horgoša vratili sa graničnog prelaza. Došla su dvojica policajaca vozilom po njega i odvezla u mjesto prebivališta, u Šabac, u zatvor. Tamo je prenoćio, a ujutro su ga doveli kod sudije za prekršaje gdje je platio kaznu od 5.000 dinara i još neke takse. Tek tada su ga pustili – kaže za Blic putnik koji bio svjedok događaja na granici s Mađarskom.

Registrovani su čak i slučajevi na beogradskom aerodromu gdje je čovjek propustio let zbog neke sitne kazne za koju nije ni znao.

– To se može desiti i usljed neplaćene kazne za vezivanje pojasa ili pogrešnog parkiranja, ukoliko je izvršena zamjena novčane u zatvorsku kaznu, gdje se za svakih 1.000 dinara dobija jedan dan zatvora – kažu iz tamošnjeg Prekršajnog apelacionog suda.

– Ljudi uglavnom kažu da će prije ići u zatvor nego da plate kaznu, ali na kraju svi oni plate – kažu iz Prekršajnog apelacionog suda.

Mnogi su mislili da će ovo pravilo biti “mrtvo slovo na papiru“”, ali je ovog ljeta počelo da se primjenjuje i u praksi!

Provjera putem interneta

Da li imate neplaćene kazne u Srbiji, ukoliko putujete tamo, možete da provjerite na sajtu tamošnjeg Ministarstva pravde, tako što pristupite Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa. Nakon što unesete svoje ime, prezime i matični broj, možete vidjeti da li imate dugovanja i prema kom sudu.

Ipak, ima onih koji tvrde da ni ovi podaci nisu sto odsto sigurni i da je najbolje otići u sud ili MUP.