Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

11. Strateški forum: 700 učesnika iz regije, zemalja EU-a, SAD i Kanade

bled_starteski_forum2

Na Bledu u Sloveniji u ponedjeljak je počeo 11. Strateški forum na kojem će se ove godine najviše govoriti o pitanju sigurnosti, integracijama, te budućim izazovima u Evropi i njenom širem okruženju, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodnu konferenciju koja je okupila goste i stručnjake iz 70-ak država otvorio je slovenski premijer Miro Cerar, zaželjevši im dobrodošlicu i uspješan rad i doprinos.

Na ovogodišnjem Strateškom forumu će se okupiti oko 700 učesnika iz regije, zemalja Evropske unije te Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

U tematskim raspravama i na bilateralnim susretima na Bledu bit će prisutna i većina šefova diplomacija država Zapadnog Balkana, među ostalim šefovi diplomacija Srbije, BiH i Makedonije kojii će predstaviti svoje poglede na sigurnosna pitanja i stanje u regiji posvećenoj članstvu u EU.

bled_starteski_forum

Tokom dva dana na panelima će se voditi razgovori o globalnoj ekonomiji, migracijama, terorizmu, energetici, a posebno o Evropskoj uniji kao privlačnoj zajednici stabilnosti i napretka.

Tema 11. Strateškog foruma je “Očuvanje budućnosti”.

bled_starteski_forum1