Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koncert ‘Opera Gala’ za obilježavanje 70. godišnjice sarajevske Opere

Koncert ‘Opera Gala’ za obilježavanje 70 godina postojanja sarajevske Opere
Narodno pozorište Sarajevo obilježit će 70 godina postojanja Opere koncertom "Opera Gala", a to će biti i centralna ceremonija otvaranja nove umjetničke sezone 2016/17. tog pozorišta. Foto FENA/Emir Burlovic

Narodno pozorište Sarajevo obilježit će 70. godišnjicu Opere koncertom “Opera Gala”, a to će biti i centralna ceremonija otvaranja nove umjetničke sezone 2016./17. tog pozorišta.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Marijela Hašimbegović najavila je na pres- konferenciji nastup značajnih opernih imena na tom koncertu, koji će biti održan 10. septembra u 19.30 sati.

Vršilac dužnosti umjetničkog direktora Opere Jasmin Bašić najavio je da će tu večer nastupiti 35 solista uz hor sarajevske Opere, koji će izvesti „bisere horske literature i pratiti neke od solista“.

Bašić će se na tom koncertu predstaviti u više uloga, između ostalog, i u ulozi voditelja, a danas je taj koncert okarakterizirao kao historijski za Sarajevo i BiH. Istaknuo je napore što ih ulaže kompletna ekipa NPS da bi publika bila zadovoljna.

Govoreći o novoj umjetničkoj sezoni direktorica NPS obećala je, uime menadžmenta, da će s istim žarom, ljubavlju i entuzijazmom nastaviti raditi. Planirali su zanimljive programske aktivnosti, a u kreiranju repertoara bili posvećeni domaćim stvaraocima (piscima, libretistima, kompozitorima…).

– Za jednu nacionalnu kuću mjerilo vrijednosti je upravo imati kontinuitet rada na očuvanju kulturne baštine i svega onoga što je vrijedno za kulturu i našu državu BiH. Dat ćemo slobodu našim autorskim timovima da se izraze na kvalitetan način. Bit će tu značajna imena koja će, zajedno s menadžmentom NPS, kreirati program – kazala je na pres-konferenciji.

Ističe da Narodno pozorište jeste mjesto susreta, mjesto gdje će publika doživjeti lijepe trenutke jer “publika i jeste stalno u potrazi za lijepim”.

– Naša zadaća je da (na neki način) obrađujemo teme s kojima se svakodnevno susrećemo. One ponekad mogu biti teške i bolne, ali vjerujemo da će, doživljeni proces onoga što su vidjeli u predstavama, publici pomoći da nađu neku svoju moralnu vertikalu koja će im pomoći da na bolji i ljepši način prožive život – poručila je.

Vršilac dužnosti umjetničkog direktora Drame Izudin Bajrović za novu umjetničku sezonu najavio je dvije predstave na Velikoj sceni i dvije predstave na Maloj sceni.