Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Polovina robne razmjene EU pomorskim prijevozom

brodovi443

Pomorski saobraćaj igra bitnu ulogu u međunarodnoj trgovini robama u Evropskoj uniji (EU) u kojoj se otprilike polovina roba prevozi morem, objavio je evropski statistički ured Eurostat u povodu Svjetskog dana pomorskog saobraćaja 29. septembra, koji se ove godine obilježava pod motom “Brodarstvo: neophodno za svijet “.

U 2015. godini vrijednost trgovinske robne razmjene EU-a s trećim zemljama pomorskim putevima dosegla je otprilike 1.777 milijardi eura, što je oko 51 posto ukupne robne trgovine EU-a. Pritom je 53 posto uvezene robe u EU pristiglo morskim putem, dok je EU u treće zemlje 48 posto izvoza isporučio pomorskim putevima.

Prijevoz robe pomorskim putevima blago je porastao u EU u posljednjih deset godina. Primjerice, 2006. godine je manje od polovine evropske trgovine robama s trećim zemljama, odnosno 47 posto, obavljeno morskim putem.

Pomorski saobraćaj bio je 2015. glavni način prijevoza u većini zemalja članica. Najveći udio robne trgovine pomorskim putevima sa zemljama koje nisu članice EU-a zabilježen je u Portugalu, 81 posto vrijednosti trgovine. Slijedi Kipar s 80 posto, Grčka sa 77 posto, Španija sa 74 posto, Malta sa 67 posto te Italija i Finska, sa 61 odnosno 60 posto. Udjele veće od 50 posto zabilježile su još Holandija, Rumunija, Bugarska, Danska i Njemačka.

Na suprotnom kraju ljestvice, najmanji pomorski saobraćaj u trgovini robom zabilježen je u Češkoj (12 posto), Luksemburgu (19 posto), Irskoj i Latviji ( obje 27 posto), te Austriji (31 posto) i Hrvatskoj (35 posto).

Ukupna bruto težina robe pretovarene u evropskim lukama u 2014. procijenjena je na blizu 4 milijarde tona, s tim da je 10 najveći evropskih teretnih luka ostvarilo gotovo trećinu ukupne tonaže robe pretovarene u lukama EU-a.

Prema podacima iz 2014., vodeće teretne EU luke bile su one na Sjevernom moru – Rotterdam, Antwerpen i Hamburg, kroz koje je zajedno prošla gotovo petina (19,2 posto) ukupne mase proizvoda pretovarenih u evropskim lukama.

U holandskom Rotterdamu pretovareno je te godine gotovo 422 miliona tona robe ili 11 posto ukupnog pretovara u EU. U belgijskom Antwerpenu bilo je pretovareno 180 miliona tona ili 5 posto ukupne bruto težine roba, a u njemačkom Hamburgu 126 miliona tona odnosno 3 posto.

Slijedi Amsterdam, s pretovarom 97 miliona tona roba odnosno 3 posto ukupnog iznosa, španski Algeciras sa 76 miliona tona ili udjelom od 2 posto, te francuski Marseilles sa 74 miliona tona, također 2 posto udjela.