Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pismo čitatelja: “Naplaćivat ću prolaz kroz Titovu”

sarajevo – parking1

Redakciji Fokusa obratio se čitatelj (podaci poznati redakciji) sa pismom koje prenosimo u cijelosti:

“Ispred većine objekata u Starom Gradu (sasvim sigurno i u drugim općinama, ali kažu da treba početi čistiti ispred svoga praga) nalaze se improvizirane barikade, koje variraju od kanistera s vodom, preko truhlog debla i betonskih žardinijera do čeličnih “ježeva”, a kojima vlasnici (ili najamnici) tih prostora onemogućavaju pristup vozilima, ali i pješacima, školarcima i majkama sa kolicima, koji nemaju kud nego kroz saobraćaj zaobići te prepreke. Svrha takvih prepreka je očita, “rezervacija” parking mjesta.

“Moj trotoar!”

Ako slučajno pokušate skloniti tu prepreku, ubrzo će odnekud iskočiti “zakoniti vlasnik”, koji vam kaže da se pomjerite ili će zvati policiju, jer je to “njegovo”. Ne vrijedi vam objašnjavati da je trotoar javna površina, ne gubite vrijeme.

Malo mačku teleća glava

Kakav bezobrazluk, pomislit ćete. E pa, on tu ne prestaje, pa se tako nerijetko blokira i kompletna saobraćajna traka, npr. ispred autopraonice pored Sarajevske pivare. Kanisterima je blokirano desetak metara trotoara ispred objekta, ali i suprotna saobraćajna traka, što dvosmjernu ulicu pretvara u posebnu vrstu dvosmjerne ulice sa jednom trakom. Nije moguće, kažete?! Ne samo da je moguće, nego to podržava i naš MUP, koji “lijepi” kazne ispred “Konaka”, ali toleriše prisvajanje saobraćajne trake 50 metara dalje.

“Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?”

Na stranu to što država dozvoljava ovo brutalno nagrđivanje najužeg centra glavnog grada i što je očito da više državnih organa u ovom slučaju ne radi svoj posao (na sve smo to navikli), ali mi nismo jasni mi. Šutke zaobilazimo kante od boje za krečenje, rastjeruju nas kao djecu galamdžije. Bolje je sigurno “ne tražiti guzici čepa”. Pa, ustupimo onda kabadahijama i naša dvorišta, kuće i žene.

Od sad se plaća prolaz kroz Titovu

Da, dobro ste pročitali. Titova je od sutra moja. Ako naš zakon dozvoljava da se prisvoji javna površina i vlasništvo dokaže kanisterom, ja ću onda monetizirati tu slobodu i od sutra naplaćujem prolaz kroz Titovu. Svi zainteresovani neka mi se pridruže i neka svako ponese po kanister, blokirat ćemo sve od Vijećnice do aerodroma!