Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Položen kamen temeljac za izgradnju mosta između BiH i Hrvatske u Svilaju

most svilaj – kamen temeljac3

Predstavnici Evropske unije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske danas su u Svilaju kod Odžaka simbolično položili kamen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske, koji finansira Evropska unija, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovi na izgradnji mosta počeli su prošle godine, a u okviru posjete Bosni i Hercegovini, gradilište je danas posjetio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Osim njega, kamen temeljac simbolično su položili i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH, Oleg Butković, hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture, te Jakov Ivanković, načelnik Odžaka.

Prisutni su naglasili da očekuju da će most u Svilaju značiti i bolju budućnost za taj kraj, te nadu da odlazak u Evropsku uniju neće biti isključivo u jednom smjeru.

˝Ono što ja uvijek ističem je to da je most samo poveznica, a ono sve što dolazi i što će se graditi granični prelaz i carinski terminal, zatim zone koje planiramo, to su podloge koje će nam omogućiti da privučemo kapital. To nismo imali do sada˝, izjavio je načelnik Odžaka Jakov Ivanković.

Prema njegovim riječima, most preko rijeke Save je šansa za pokretanje privrede, a predviđena vrijednost ukupne investicije je 109,5 miliona eura.

Doprinos Evropske unije za troškove investicije, tehničku pomoć i pripremu projekta je 27,59 miliona eura, a kredit Evropske banke za obnovu i razvoj iznosi 21,96 miliona eura. Doprinos korisnika i ostali grantovi su u iznosu od 18 miliona eura. Rok za završetak radova je 700 dana, a trenutno se rade nosivi stubovi van nasipa.

Predviđeno je da će se stubovi unutar korita rijeke Save raditi tokom ljeta, kada vodostaj vode bude niži.

˝Plan je da se tokom 2017. godine izgradi jedan most, pošto se most sastoji od dva mosta, a jedan je kao poveznica da bi se logistički moglo lakše funkcionirati, a onda u 2018. i na dalje će biti završena druga strana, te će onda zajedno sa izgradnjom autoputa i ovog dijela graničnog prelaza i koridora 5 C možemo se uvezati sa Hrvatskom i Evropskom unijom˝, izjavio je Ivanković.