Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arhitekt u 21. stoljeću bit će projektant društvenih promjena

dani_arhitekture

Arhitekt u 21. stoljeću će biti projektant društvenih promjena, poruka je sa upravo završenog desetog izdanja festivala Dani arhitekture, koji je održan od 17. maja na različitim lokacijama u Sarajevu.

Festival je otvoren u srijedu, 17. maja, videomappingom fasade Zemaljskog muzeja, gdje je otvorena i izložba „Kontinuirani enterijer“. Izložba je predstavila dobre arhitektonske prakse, ideje, aktivnosti i sadržaje koji spajaju prostor između Švajcarske na sjeveru i Turske na jugu.

Veliki broj posjetilaca na otvorenju je pokazao da je festival značajan kako za stručnu tako i za širu publiku.

U slijedeća četiri dana održano je više radionica, predavanja i prezentacija, koje su sarajevskoj publici predstavili internacionalno priznate stručnjake (Dinko Peračić, Bernard Khoury i OFIS arhitekti), educirale arhitekte o novim tehnologijama i ostvarili platformu za networking stručnjaka koji se na različite načine bave arhitekturom i prostorom.

Festival je ove godine uveo i novitet u program – panel diskusije, koje su spojile arhitekte, medije, nevladin sektor i profesore sa arhitektonskih fakulteta iz cijele regije. O važnosti ovog tipa diskusija govorio je kurator ovogodišnjeg festivala, hrvatski arhitekt Idis Turato.

– Jako je važno, pogotovo za arhitekte da osmislimo neke nove načine formiranja zajedničkih platformi unutar kojih možemo djelovati da osmislimo bolji grad i bolji prostor oko nas. Čini mi se da su 10. Dani arhitekture spojili arhitekte, medije, znanstvene institucije, nevladin sektor jer je upravo ta kombinacija ljudi pravi odgovor na budućnost grada koji je pred nama. Arhitekt u 21. stoljeću ne treba biti projektant oblika nego projektant društvenih odnosa – kazao je on.

Stručnjaci iz cijele Evrope, kvalitetne diskusije i veliki broj posjetilaca koji su aktivno učestvovali u stručnom dijelu programa su obilježili deseto izdanje festivala. Oni su pokazali da je festival Dani arhitekture kroz svojih deset izdanja postao katalizator u formiranju zajednice arhitekata koja će biti odgovorna za stvaranje društvenih promjena, saopćio je Press tim festivala.