Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi projekt na Međunarodnom aerodromu Sarajevo – BookCrossing

sarajevski aerodrom (8)

Međunarodni aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka Sarajeva pokrenuli su zajednički kulturni projekt – Bookcrosing, koji je već odavno popularan u svijetu, a naročito na aerodromima.

Putnici od sada, čekajući na svoj let mogu uživati čitajući knjige, ponijeti ih sa sobom u zrakoplov, te potom ostaviti na nekom drugom bookcrossing mjestu, na bilo kojem drugom aerodromu u svijetu. Putnici također ovdje mogu i ostavljati svoje knjige, odnosno knjige s drugih aerodroma.

Knjige za početni fond osigurale su Biblioteke Sarajeva, a riječ je uglavnom o beletristici. Knjige su dostupne na više svjetskih jezika, te na službenim jezicima u BiH, prilagođene svim uzrastima.

Ova “leteća knjižnica” dio je globalnog projekta Bookcrossing -“Flying book” u koji se na ideju Biblioteka Sarajevo uključio Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao prvi takav aerodrom u BiH, a s krajnjim ciljem širenja kulture čitanja.

Bookcrossing sustav zasniva se na mreži posebno označenih aerodromskih punktova na kojima putnici na međunarodnim letovima mogu slobodno i potpuno besplatno s polica posuditi knjige koje, nakon što ih tijekom leta pročitaju, imaju priliku odložiti na bilo kojem od takvih knjižničkih punktova na aerodromima širom svijeta.

Osnova bookcrossinga je uvjerenje da bi knjiga trebala biti slobodna, a ne zatočena na polici gdje je dostupna samo rijetkima, odnosno onima koji odlaze u knjižnice, objavljeno je na web stranici Međunarodnog aerodroma Sarajevo.